<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 92:  Piet
8-8-2011
spacer spacer

Nonnenbillen, neuzekes en poepkes

Beloofd dat ik binnen enkele dagen de column van juli zou schrijven bij gebrek aan interesse door andere Van Dammen. Alleen had ik even niet in de gaten dat wij dit weekend naar Gent gingen dus vandaar nog enkele dagen later. Vrijwel meteen komt de gedachte bij mij op om hier wat over te gaan schrijven. Ten eerste zijn de meeste Belgen vriendelijk, gemoedelijk en gemakkelijk. Ten tweede bevalt de Bourgondische levensstijl en de Vlaamse taal mij wel.

Vrijdagmorgen vertrokken via Bergstoep (veerpont) richting Papendrecht, Breda, Antwerpen en dan Gent en na ruim twee uur stonden wij voor Holiday Inn bij de Expo. Na ingecheckt te hebben kochten wij meteen een tienritten-tramkaart, wij zeggen trem, de Vlamingen zeggen gewoon tram. Op naar het centrum van Gent rond drie uur in de middag met ongeveer 24 graden op de thermometer. Meteen maar één van de honderden terrasjes uitgeprobeerd met een witbier, een trippel en wat hapjes. Na een verkenningstocht van een paar uur door het centrum weer neergestreken op een terras voor de maaltijd op deze heerlijk zwoele avond. De tram stopte bijna voor het terras, ideaal, want je kon met dezelfde kaart overal opstappen.

Zaterdagmorgen na een stevig ontbijt met de tram naar de Korenmarkt voor een wandelroute door en rond het centrum van Gent. De fototoestel in de aanslag en bij de eerste de beste foto kreeg ik al ruzie met een kraamvrouw. Zij stond in een kraam met wel duizend verschillende bierglazen gevuld met kunstbier en schuimkraag. Pats, meteen een foto gemaakt voor ik de woorden had vertaald welke op een bordje waren opgeschreven. "Ik verwittig u met uw toestelleke geen kiekske te maken van deze pinten". Meteen maakte ze in al haar boosheid zelf een foto van mij om dit door te geven aan de Gentse flikken zoals zij beweerde. De stadswandeling gelopen met vele bezienswaardigheden zoals de Sint-Baafskathedraal, de Sikkel, de Dulle Griet en de massieve burcht Gravensteen midden in het centrum uit de veertiende eeuw. Lopende door straten met namen van, hoe kom je er op, zoals: Godshuishammeke en straat zonder eind. Hier en daar gestopt voor een biertje en een hapje met namen als: 't Gebed zonder eind of de Dulle Griet met gerechten als Gentse waterzooi. Ook nog wat winkels bekeken met "lekkernijen" als wippers, nonnenbillen, muilentrekkers, neuzekes, poepkes en lutze poepe. Natuurlijk de bierwinkels niet vergeten met o.a. de leuke opmerking: Dit kruikske is goed voor uw buikske. Aangezien wij nog brood moeten hebben voor maandagochtend zochten wij een bakker. Gevonden, maar op het brood in de winkel stonden namen als verdommeke voor 1 euro 55 of een roggeverdomme voor 2 euro 80 toen toch maar een paar puntbroodjes gekocht. Na een dag van wederom 24 graden, betrok tegen de avond de lucht zodat wij niet op een terras konden eten maar in het restaurant, de naam weet ik niet meer maar .t was heel gezellig. Wij bestelden witte wijn met een grote pan mosselen, een trippel met een ander visgerecht en toetjes toe. Door een licht regentje heen liepen wij naar ons hotel.

Zondagochtend na wederom een stevig ontbijt op de tram naar Gent. Prachtig zonnig weer met 22 graden en vele mensen rond 11 uur al op een terras achter een pint of een glas witte wijn. Dat vonden wij net iets te vroeg en bestelden als een van de weinigen gewoon een bak koffie. Wij moesten tenslotte nog zes markten af. Op zondag is er namelijk overal markt dus begonnen wij met de bloemenmarkt, daarna de vogeltjesmarkt, de kleine huis- en neerhofdierenmarkt (zag ik toch een leuk hangbuikzwijntje, maar wat moet ik er met twee zei ze), de groentemarkt en als laatste de rommelmarkt. Wij vonden het goed zo en zochten de auto op en reden naar huis. Het was een geslaagd en kort verlof (Vlaams voor vakantie).