<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 91:  Hans
8-6-2011
spacer spacer

Harmonieus evenwicht tussen muziek en natuur

Vaak heb ik het gevoel dat ik lange tijd meerdere levens tegelijk heb geleefd. Heel veel tijd werd ingevuld door de muziek, het werk aan het blad, bezoek aan concerten besprekingen van CD’s, het maken van artiestenfoto’s en het ordenen van dit alles. Soms botste dat, maar je zat in een stroom die steeds heftiger werd en pas kon worden afgeremd toen we, na 35 jaar, besloten met Country Gazette te stoppen.

Mijn andere leven was het leven van de natuurliefhebber, van jongsaf aan mee opgegroeid. Natuur, niet zo’n diepgaande studie naar de evolutie van inter-acterende eiwitten en signaaltransductienetwerken, waarmee naamgenoot John promoveerde, maar met de waarneming van het voelbare, het zichtbare en het hoorbare in de natuur, ook wel omschreven als biodiversiteit. Zeg maar vanaf de walvis tot de mier, daaronder is voor mij niet meer waarneembaar. Natuur moest lange tijd genoegen nemen met een bijrol. Gelukkig kon ik dat meestal combineren met mijn werk. Vanaf 2008 kwam de muziek op een lager pitje te staan, wat een weelde voor de natuur. Een afscheidscadeau van school, de Nederlandse Oecologische Flora Compleet (in 5 delen) had niet beter terecht kunnen komen. Ik merkte dat mijn kennis nogal verouderd was. Mijn ‘plantenbijbel’, de Flora van Heimans, Heinsius en Thijsse dateerde uit 1956. Sindsdien zijn, mede door DNA onderzoek, een aantal soorten bij heel andere plantenfamilies en –geslachten ingedeeld. Ik ging me er intensief in verdiepen, ook met digitale nieuwsbrieven als De Groene Stad, Natuurbericht, OrnithoNieuws en programma’s als Vroege Vogels werd mijn kennis flink bijgesteld. In 2009 kreeg ik de kans om een deel van de kennis in praktijk te brengen door het aanleggen van een heempad. Een tuinperceel werd afgegraven, er ontstond een wandelpad van 200 meter met twee bermen. Ik diende een plan in voor een heempad en dat werd goedgekeurd, ik kon beginnen.

Inmiddels hebben velen kunnen genieten van een collectie van 300 soorten inheemse (wilde) planten in vele kleuren, eetbaar en giftig, geurend of stinkend, geneeskrachtig of verdacht. De functie van deze planten op insecten, waardplanten, de soms uitgekiende zaadverspreiding, de aantrekkingskracht op andere dieren in een klein gebied. Mijn kennis is voldoende voor rondleidingen die ik ook dit jaar weer ga houden. De volgende zaterdagen in 2011 zal ik vanaf 09.00 uur op het heempad zijn: 9 en 23 april/ 14 en 21 mei/ 11, 18 en (zondag) 19 juni.

Maar hoe zit het nu met de muziek? Raak ik weer uit evenwicht? Nog voordat het blad Country Gazette stopte ging bij Rijnwoude mijn programma Greenheart Country van start. Onder de leuze tijdloze parels van de countrymuziek zocht ik de mooiste nummers uit mijn tamelijk uitgebreide collectie. Een jaar later kwam het programma ook op de Boskoopse radio. Bij Alphen aan den Rijn kwam de kans toen een medewerker te kennen gaf ermee te willen stoppen. Last but nog least is daar Vlistam Radio aan toegevoegd. Meer ambities heb ik niet, country en folk vullen mijn muzikale smaak voor het Groene Hart, te beluisteren op: www.omroeprijnwoude.nl, www.robfm.nl www.alphenstadfm.nl en www.vlistam.nl Thema’s in de muziek gaan vaak over het platteland, de bergen, natuur, vogels en planten. Janny verzorgt de concertagenda op onze site: www.countrygazette.nl En op die site staat ook het verhaal van het eerste jaar van het Heempad en bijzondere kenmerken van sommige planten. Muziek en natuur hebben hun evenwicht in mijn leven hervonden.

De pen gaat door naar... Nee zo gemakkelijk komt men van mij niet af. Achterstand in het aantal columns is er bij: Ajsa (2x), Anouk (3x) en een hele rits waarvan we in het verleden (slechts) 4 columns hebben gezien. Daarvan zijn het laatst aan de beurt geweest: Erik (64), Wil (69), Arthur (70), Barbera (72), Janny (73) en Bobbie (74). Wie pakt de pen?