<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 71:  Jeroen
1-9-2009
spacer spacer

Eureka!

Deze maand vieren we dat 400 jaar geleden Galileo Galilei de telescoop uitvond. En zo’n telescoop bleek me toch een handig ding! Je kunt er mensen mee bespieden, of - zoals Galilei deed - naar de hemel kijken en ontdekken dat de mensheid niet het middelpunt van het universum is. Een ontdekking met grote gevolgen waar ze in de kerk nog steeds niet blij mee zijn.

Het zijn uitvindingen als deze die de ontwikkeling van de mens hebben bepaald. Neem de boekdrukkunst, die leidde tot een ongekend snelle verspreiding van kennis. Of riolering, waardoor mensen dicht opeengepakt in steden konden gaan wonen. En elektriciteit: het was er altijd al natuurlijk, maar toen Edison uitvond hoe het te gebruiken stond de wereld op z’n kop. Wat is dan de belangrijkste uitvinding aller tijden? Daar zijn de meningen over verdeeld. Penicilline is een goede, net als het wiel, de radio en de computer. En niet te vergeten internet, dat vooral het afgelopen decennium de wereld veranderd heeft. Maar wat mij betreft is de belangrijkste uitvinding aller tijden: de klok. Er is namelijk geen andere uitvinding die zo vaak opnieuw is uitgevonden en die zo bepalend is in het leven van de moderne mens. De klok geeft grip op het ongrijpbare verschijnsel tijd.

Je zou zeggen dat we nu wel zo’n beetje aan de max zitten qua uitvindingen. Wat zou er nog bedacht kunnen worden, we hebben toch alles al? Het aardige is dat wij nu niet kunnen inschatten waar we in de toekomst blijkbaar niet zonder kunnen. Zo had echt niemand een telefoon nodig, of een vliegtuig, voordat ze waren uitgevonden. En nu kan niemand meer zonder. In 1899 zei Charles Duell - de toenmalige baas van het Amerikaanse patentbureau: “Alles dat kan worden uitgevonden, is al uitgevonden”. Hij had eens moeten weten wat er nog zou komen: de caravan, het cassettebandje, kokosmakronen, crocs, Windows en K3. En god, wat zouden we toch moeten zonder m&m’s, wc-papier, ananassnijders, mp3, de Wiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, of stracciatella ijs! Stel je voor.

Gelukkig zijn er ook nog wensen genoeg voor toekomstige uitvindingen. Met stip op één staat wat mij betreft de tijdmachine, direct gevolgd door anti-zwaartekracht, teleportatie (beam me up Scotty), en de perpetuum mobile (maakt energie uit niets). Maar met iets minder ambitieuze uitvindingen-to-be ben ik ook heel tevreden. Wat dacht je van oordopjes met universele vertaalfunctie of kleren die automatisch precies passen? Ook handig is een apparaatje om m’n geheugen af en toe te backuppen, of een manier om de leuke dingen in het leven extra lang en de vervelende dingen extra kort te maken. En nu ik erover nadenk; een ‘geluid-uit’ knop… voor mensen, of een tandenpoetspil: 10 seconde bruisen en klaar! Of zo’n super-magnetron uit Star Trek waarin je een bord spruitjes kunt omzetten in een punt appeltaart - nog wel met alle vitamines natuurlijk.

Ach, van al die gadgets worden we helemaal niet gelukkiger. Een uitvinding waarmee we het milieu redden, dat zou pas vooruitgang zijn, of een pil die alle ziektes kan genezen. Maar misschien hebben we aan één vondst genoeg om de wereld te veranderen in een paradijs: een ‘haal-het-goede-uit-de-mens-stofje’. Het werkt als volgt: je dropt het spul uit het vliegtuig boven Irak, Afghanistan of Hoek van Holland, je wacht tien seconden, en voila: iedereen omhelst elkaar en niemand maakt meer ruzie.

Het zal m’n tijd wel duren. Voorlopig ben ik nog even gelukkig met m’n nieuwste gadget, en wel een apparaatje dat eigenlijk een remake is van een heleboel uitvindingen tegelijk: de iPhone. En waarachtig, wat een handig ding is dat! Gisteren had ik hem nog niet nodig, vandaag kan ik al niet meer zonder.

En de kolom is voor.. Babs!