<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 50:  Marcel
1-9-2007
spacer spacer

Tegenstellingen

Het afgelopen jaar is er heel veel gebeurd. Veel dingen zijn veranderd, niet alleen persoonlijk, maar ook om me heen bij andere mensen.

Dit jaar ging ik eindelijk mee met Ajsa op vakantie. We gingen naar Bosnië. Kennis maken met de familie van Ajsa en gelijk de bruiloft bijwonen van haar neef.

Het lijkt wel of ze in Bosnië het woord tegenstellingen hebben uitgevonden. Zo rijd je door een of ander stink industriegebiedje en even later rijd je tussen zeer uitgestrekte bergketens heen.

Ik heb mij heel goed geamuseerd en ik heb een fantastische schoonfamilie. Het was jammer dat het zo warm was (60+° in de zon, 43° in de schaduw). Hierdoor hebben we weinig van de omgeving kunnen zien.

Dit geeft wel tijd om een band te scheppen met de schoonfamilie. Ik heb de zussen van Ajsa en hun familie goed leren kennen. Ik verstond er weinig van maar het zien genieten van iedereen bij het weerzien met de familieleden kan je ook veel goed doen. Ik wist zeker weer spoedig terug te willen gaan.

Het moment waarop dit gebeurde kwam zeer plotseling en veel te vroeg. Op vrijdag 17 augustus kreeg ik een telefoontje van Ajsa. Haar vader was zojuist overleden.

Op stel en sprong zijn we met zijn vieren diezelfde avond nog vertrokken naar Bosnië. We hadden nog net zon 3 uur over om ons op de begrafenis voor te bereiden. Het was een heel ander weerzien met de pas ontmoete schoonfamilie.

We zijn (in aanloop naar de begrafenis) naar het oude huis gegaan waar de familie Suljanovic is opgegroeid. Er hing een aparte sfeer. Verdriet om het verlies van man, vader, schoonvader, opa enerzijds blijheid omdat hij toch in Prijedor begraven kon worden anderzijds.

Respect tonen voor een man die vanuit moslims gebruik begraven wordt in het bijzijn van alleen mannen. Onbegrip over het feit dat de mensen die hij achterlaat (6 dochters en 1 vrouw) hier niet bij mochten zijn.

Na een vermoeiende gebeurtenis en terugrit, dien je het leven weer zo snel mogelijk op te pakken. Voor het echte afscheid nemen is echter niet veel tijd geweest. Het staat voor eeuwig in je geheugen gegrift.

Voor de gebeurtenissen in Nederland heb ik geen ruimte meer. Hierover kan Anouk volgende maand een boekje opendoen.