<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor print-versie
spacer
spacer 43:  Barbera
1-2-2007
spacer spacer

Worst voor echte kerels

Dit keer geen ziekenhuisverhalen, maar iets waar we allemaal elke dag mee te maken hebben: eten. En dan niet zozeer over het eten zelf, maar meer over het bereiden ervan. Als kind 'hielp' ik mama al met het maken van het cakebeslag en voornamelijk met het proeven ervan. En al snel begon ik zelf met koekjes en taarten maken. Dat vond ik erg leuk, maar mijn ouders en Arthur niet altijd, want ook mislukte baksels moesten geproefd worden. Maar al doende leert men!

Wat als kind nog vrijblijvend was, is inmiddels een dagelijkse verplichting geworden. Elke dag moet er weer gekookt worden en daar gaat tijd in zitten. Aangezien het werk de meeste tijd en energie opslokt, zijn de pakjes van Knorr erg makkelijk, lekker en snel. Maar zo af en toe mag er wel eens iets 'bijzonders' gekookt worden, want uren in de keuken staan doe ik echt graag, zolang dit maar niet elke dag hoeft. Internet biedt de mogelijkheid om recepten te zoeken, maar ook zijn er steeds meer kookboeken op de markt en kookprogramma's op tv. Topkoks zoals Herman den Blijker, Gordon Ramsay en Jamie Oliver proberen de mensen weer de keuken in te krijgen. En dat is Jamie Oliver bij ons helemaal gelukt! Zijn kookboeken zijn echt helemaal leuk. Naast de recepten beschrijft hij ook vele persoonlijke stukjes. Koken is volgens hem gewoon een kwestie van eraan beginnen: "koken hoeft niet moeilijk, elitair of hoogdravend te zijn. Het gaat erom dat je steeds nieuwe dingetjes leert en af en toe eens iets nieuws probeert. Zie het zo: als je een beetje geluk hebt loop je zo'n 75 jaar op deze wereld rond en eet je drie keer per dag, elke dag van de rest van je leven. Dan is het toch helemaal geen slecht idee om zelf een beetje te kunnen koken?" Dat motiveert inderdaad om eens iets anders te gaan proberen. Want de ingrediënten en combinaties die Jamie gebruikt zijn echt verrassend en zeker de moeite waard! Smaken die je zelf niet zou verzinnen, maar echt heel lekker zijn. Bovendien houdt Jamie ook van gezond eten met pure ingrediënten zoals citroen, knoflook, parmezaanse kaas, veel verse kruiden en biologische groenten en vlees.

Sinterklaas heeft Timo inmiddels al twee kookboeken van Jamie Oliver geschonken, waar ik uiteraard van mee profiteer. Ten eerste door de heerlijke gerechten die Timo voor mij kookt en ten tweede omdat ik zelf inspiratie op kan doen waar ook gasten die bij ons komen eten blij mee zijn. Het is niet alleen leuk om eruit te koken, maar ook de verhalen die hij schrijft zijn grappig om te lezen en de foto's van z'n schattige kindjes die spaghetti aan het eten zijn, zijn erg leuk om te zien. Jamie en ik verschillen alleen van mening over wat 'eenvoudig' is. "Eenvoudige lasagne uit de oven" waar om te beginnen al 20 ingrediënten in moeten, vind ik al niet meer eenvoudig en zeker niet goedkoop! Daarna ben je in de keuken eerst een uur bezig om alles schoon te maken en in stukjes te snijden. Nee dat is niet mijn definitie van eenvoudig, maar ach dan heb je wel wat. Want de smaken die uiteindelijk in je gerechten zitten, kunnen het behoorlijk chic maken. Jamie heeft onze kerst tot een succes gemaakt met vooraf 'de enige echte bospaddestoelensoep' en bij het hoofdgerecht 'de lekkerste gebraden kalkoen'. Ook afgelopen weekend toen er vrienden kwamen was 'Jools' (dat is zijn vrouw) favoriete pasta voor de zaterdagmiddag' een toppertje en heeft de 'Chocoladetaart' ervoor gezorgd dat we geen balansdag moeten nemen, maar een balansweek. De namen die hij de gerechten geeft zeggen eigenlijk al genoeg. Timo wacht nog op de dag dat ik de 'Fusilli met worst voor echte kerels' maak.

Het begint er op te lijken dat ik aandelen heb ik de kookboeken van Jamie, dus geef snel de pen door aan Ajsa die ons ook al heeft laten merken lekker te kunnen koken.