<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor print-versie
spacer
spacer 42:  Hans
31-12-2006
spacer spacer

Lentegevoel in december...

Dit is een samengevoegd verslag van vier maal dezelfde fietstocht, Boskoop-Nieuwkoop v.v. Een beleving in columnvorm opgezet. Een deel ervan, inhoudelijk, is al doorgegeven aan http://www.natuurkalender.nl, een initiatief van de Universiteit te Wageningen. Hier worden waarnemingen getoetst aan de klimaatverandering. De inhoud van deze column zal voor sommigen te specialistisch zijn, het zij zo, onze afgestudeerde jonge garde kan daar ook wat van en dat snap ik dan weer niet. Ik heb het geluk over een flinke dosis kennis te beschikken van alles wat groeit en bloeit. Daar heb ik m.n hele leven op kunnen oefenen maar dan heb je er ook eindeloos veel plezier van. Toch merk je, als je even niet met planten bezig bent, verwatert de kennis. Oefenen dus.
Als trouw luisteraar van VARA's Vroege Vogels (elke zondag Radio 1, 08.00-10.00... de meeste Vandammen slapen dan nog, denk ik...) volg ik steeds de berichten over het naderende onheil van de opwarming van de aarde. In de discussie rekende ik mij (aanvankelijk) tot de alarmisten. De doemdenkers die binnenkort het strand al voor Amersfoort verwachten. Langzaamaan ga ik me rekenen tot de sceptici. Weliswaar met een remmende opvatting over wat komt dat komt maar. In november stroomden de waarnemingen binnen via 'Vroege Vogels' van de Natuurkalender. In een oproep, eind november, om waarnemingen van nog bloeiende planten door te geven dacht ik opeens... dit is mijn passie!

Eind november...

Bij mooi weer, 15 graden, ging de fietstocht over fietspaden van het groene hart richting Nieuwkoop. Einddoel was het afleveren van kopij voor Country Gazette aan onze drukkerij. Maandag 27 november, notitieboekje bij de hand. Waarnemen en als het onthouden teveel werd even stoppen om namen op te schrijven. Drie dingen waarop ik lette, aan welke bomen zit nog blad, sierplanten en tuinheesters die nog (of alweer) bloeiden en (mijn passie) bloeiende wilde planten. Met de gedachte van, als volgende week de winter in zou vallen dan kan dit allemaal niet meer. Een nachtvorstje, maar de echte vorst kwam niet...

Gazon maaien in december...

Tijdens de eerste fietstocht noteerde ik 40 plantennamen en tientallen tuinbloemen die nog redelijk van bloemenpracht voorzien waren. De tweede fietstocht was nog verbazingwekkender. Twaalf december, ik zag een boer zijn gazon maaien. Aan de volgende bomen zaten nog bladeren: wilg, els, plataan, iep, eik, beuk, populier, berk, vlier, meidoorn, krentenboompje en zelfs nog blaadjes aan de vroeg verliezende es. Achttien december, in particuliere tuinen bloeien de zomerbloeiers nog laat. De vroege voorjaarsbloeiers (bestemming 2007) lieten hun eerste bloemen al zien: Forsythia, sierappel, sierkers, Ribes, sneeuwheide (Erica), winterjasmijn enzovoort. Dahlia.s, Chrysanten, Asters, Hortensia, Fuchsia en vooral nog volop rozen in bloei. Mijn lijstje nog bloeiende wilde planten is inmiddels uitgegroeid tot 60. Dat is een kwart van de inmiddels landelijk opgestelde lijst, die 240 nog bloeiende waarnemingen telt. Op 22 december was de winter nog niet te voelen en door het aanhoudend zachte weer konden alle eerdere waar- nemingen opnieuw worden aangevinkt.

Waar blijft de winter...?

De schaatsliefhebbers ten spijt, ook na de kerst zet de 'lente' zich voort en het ziet er naar uit dat de laatste waarnemingen van 2006 de eersten van 2007 gaan worden. We spreken dan van de eerstelingen (fenologie). De volgende bloeiende wilde planten nemen we ongetwijfeld mee het nieuwe jaar in: Akkerdistel/ Madeliefje/ Berenklauw/ Biggenkruid/ Boterbloem/ Kamille/ Brandnetel/ Duizendblad/ Witte- en Paarse Dovenetel/ Fluitekruid/ Herderstasje/ Herik/ Koolzaad/ Klein Kruiskruid/ Kruldistel/ Speerdistel/ Melkdistel/ Zwarte Nachtschade/ Kropaar/ Straatgras/ Raket/ Paardenbloem/ Robertskruid/ Rode Klaver/ Ooievaarsbek/ Hoornbloem enzovoort.

Opwarming...

Daar komt vast wel narigheid van. Maar de voordelen van het afgelopen jaar zeggen mij dat je, naast alert zijn voor het milieu, toch en vooral moet genieten van warmere zomers, een doorbraak in het doorgaans saaie klimaat, met moesons en abnormale perioden. En de veranderingen van de natuur die naast nadelen zeker ook voordelen, nieuwe soorten, laat zien. Hoogtepunt dit jaar: enkele rupsen van de Koninginnepage op de zomerworteltjes van mijn volkstuin.

Wij wensen jullie allen een gezond, liefdevol, mooi, boeiend, hartverwarmend 2007 toe. Barbera heeft vast weer wat leuks uit een andere hoek te vertellen, voor jou de pen.