<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 111:  Piet
1-4-2013
spacer spacer

Moord en Brand

Even een column schrijven, Corrie kwam er niet aan toe. Waar ik haast niet aan toe kom is boeken lezen maar de vakanties komen er aan dus wie weet. Lezen doe ik wel veel o.a. de kranten, diverse bladen en natuurlijk de vele politieke stukken. Ook via internet met de vele wetenschap sites hebben mijn interesse. De aandacht is goed verdeeld over vroeger en nu, ik zeg altijd zonder verleden geen heden. Zie ik een kop in de krant met, wereld in brand, trekt dit meteen de aandacht en raak ik geboeid door het verhaal. Een meteorietinslag was 66 miljoen jaar geleden zo heftig dat er een wereldwijde brand ontstond. De meteoriet sloeg in bij het Mexicaanse schiereiland Yukatan. De inslag leidde in de dampkring tot infrarode straling die bomen over de hele wereld in vlam zette. Driekwart van alle planten en dieren waaronder dinosauriërs, stierf. Wat dat betreft is het nu weer aardig aangevuld op de dinoos na dan.

Al vele jaren ben ik lid van de historische vereniging Oud Stolwijk. Ieder kwartaal is er een uitgave met historische feiten en heftige verhalen. Aangezien de familie van Dam al vanaf begin 1400 grotendeels in Stolwijk geboren en getogen is kom je regelmatig verhalen tegen over onze familie die er niet om liegen. Zo trok de titel De Beijersche gifmoorden meteen mijn aandacht want de van Dammen zijn dan een echt Beijersvolk en leven in het buurtschap Het Beijersche in Stolwijk. Dit buurtschap is een gemeenschap op zich met een eigen school, brandweer, buurtwinkel, watermolen en twee kroegen. Het verhaal speelt af begin 1800.

Het is anno 1815 en de poldermolen wordt bediend en bewoond door Teunis van Dam, 33 jaar oud. Hij woont daar met zijn vrouw Niesje van de Berg van 28 en hun dochtertje Jannigje van 7. Het gezin is bevriend met het gezin Pieter Baas van 37, vader van vijf levende kinderen en vijf overleden kinderen. Zijn vrouw Neeltje Honkoop is voor de elfde keer zwanger. Op een dag als Teunis niet thuis is komt boer Piet langs voor een praatje. Neeltje zit met naald en draad aan de tafel en Piet steekt een pijp op. Ineens geeft hij haar een zoen en verklaart haar zijn liefde en ook bij Niesje springt de vonk over. Niesje ging regelmatig met haar minnaar naar Gouda toe om zogenaamd boodschappen te doen. Daar ontstaat het idee om Niesjes man Teunis en Piets vrouw Neeltje te laten overlijden. Zij konden zich dan later troosten in een nieuw huwelijk. Bij apotheker Pieter Hoogland bij "de Goudse Gaper" in Gouda schaft Piet daarom "rottekruid" ofwel arsenicum aan. Hij had veel rotte in zijn stal. Op 16 november 1817 overlijdt plotseling Neeltje en veehouder Piet is weduwnaar. Drie weken later is ook Teunis plotseling overleden en dat vond de Stolwijkse schout Arie de Ruyter die tevens chirurgijn is wel heel toevallig. In de schuur van herbergier Nicolaas Swanenburg te Stolwijkersluis wordt autopsie verricht door de befaamde Goudse medicus Dr. Büchner. De uitkomst was vergiftiging. Deze dubbele moordzaak kwam uiteindelijk op de rol van het Hof van Assisen in Den Haag terecht. Inmiddels hadden de verdachten een volledige bekentenis afgelegd. Ze werden beiden door het hof ter dood veroordeeld, Pieter Baas via ophanging aan de galg, Niesje van Dam-van den Berg door verwurging aan de wurgpaal. Beide vonnissen werden op dezelfde dag, 7 mei 1818, in Den Haag ten uitvoer gebracht.

Zo zie je maar weer, vroeger was het zeker niet beter dan nu. Er gebeuren nu ook nog steeds de vreemdste dingen. Pas werd een moord in Haastrecht nog opgerakeld. Een boer had ruzie met zijn vrouw en zij liep het huis uit en is nooit gevonden. Een buurman vertelde dat een paar weken na dit voorval bij de boer een waterput werd volgestort met beton, toch maar eens gaan graven.

Voor de volgende column heeft Corrie nu nog een zee van tijd!