<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 110:  Erik
11-3-2013
spacer spacer

Wees een baviaan

Solidariteit is meer dan ooit aan de orde van de dag. Oud en jong staan recht tegenover elkaar, arm geeft de schuld aan rijk, terwijl rijk juist klaar is met arm. Geschiedenis bewijst dat wanneer het economisch minder gaat, er rumoer als dit ontstaat. Dit wordt vaak aangezwengeld door individuen, meestal populisten. Misvattingen en elkaar op jutten zijn aan de orde van de dag. Waarom doen we dat eigenlijk? Waarom hebben we ineens het gevoel dat ons onrecht wordt aangedaan, wanneer een ander het zegt? Waarom lopen veel mensen zomaar achter zo iemand aan? En hebben we ineens een mening over iemand die we niet kennen of over vraagstukken waarvan we nog niet eens de helft weten? Iedereen lekker over 1 kam scheren, 1 vijand, heerlijk toch? Echter is dit nooit de oplossing gebleken, zeker niet voor de lange termijn. Het is namelijk kortzichtig.

Tussen verschillende groepen wordt de sfeer meer gespannen en negatiever. Het nieuws zit er vol van, net als angstzaaierij. Terwijl we juist positiviteit nodig hebben en elkaar. Kijk naar ouderenzorg, de studenten, hier wordt de situatie steeds zorgwekkender. En niet te vergeten het pensioenvraagstuk. Elkaar afbranden en alleen maar door je eigen bril de situatie bekijken brengt ons nergens. Samenwerken en wat meer solidair naar elkaar zijn is de enige oplossing. Laat jong zich realiseren dat oud dit land heeft opgebouwd, en oud zich realiseren dat jong het verder moet doen. Elkaar in de haren vliegen is niet terecht en onverstandig. We hebben jarenlang in hoogtijdagen geleefd, maar dat betekent nog niet dat het slecht gaat in Nederland. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen, kijk naar jezelf en kijk naar wat jou gelukkig maakt. Positiviteit zorgt namelijk voor een lach, en is gezond voor je. Sta open voor anderen en oordeel niet te snel. Kijk eens naar dit filmpje:

Hoe het ook kan vertelt de natuur ons. Ga eens naar de dierentuin en loop naar de het bavianenverblijf. Bavianen laten ons zien hoe het ook kan. Zij hebben namelijk geen natuurlijke leider. Geen enkele. Voor alles wordt er samengewerkt, voor ieder doel een andere groep.

Kortom toon allemaal eens respect naar elkaar, kijk naar elkaars situatie, heb meer begrip, bekijk het geheel wat positiever en praat met elkaar. Werk samen naar een oplossing. En luister eens écht naar elkaar, je zult zien, de situatie is zo slecht nog niet. Solidariteit, het lijkt een oud suf woord. Maar is krachtiger dan ooit. Maar je moet er wel wat voor doen. Onze vorstin gaf hierin het goede voorbeeld. 'Ik maak ruimte voor een nieuwe generatie' en dat terwijl ze nog makkelijk tien jaar door kan en misschien ook zou willen. Maar nee zij doet het anders en kijkt wat het land echt nodig heeft.

Met trots zwaai ik op 30 april Beatrix uit. En dat velen dat maar met mij mogen doen.

En dan maken we nu hopelijk Corrie blij met de pen voor de volgende kolom!