<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 108:  John
5-12-2012
spacer spacer

Writer's Block

Tja, ik had dus last van een writer's block afgelopen maand. Of ik überhaupt iets op papier had gekregen voordat Krista het overnam? Ja wel, maar het was het lezen niet echt waard. Eén van de belangrijkste oorzaak van een writer's block: onzekerheid of je stukje wel 'leuk' genoeg is.

Zoals de meesten van jullie al wel op facebook hebben gelezen, ben ik de laatste tijd druk bezig met schrijven. Een writer's block is niet iets wat ik kan gebruiken. Gelukkig is er zoiets als een deadline, een hele goede motivator: alles moet deze week nog af! Want... Krista en ik gaan over enkele dagen Down Under!

We kijken er al erg lang naar uit en de laatste weken waren we echt aan het aftellen. Zijn aan het aftellen, want zondag vertrekken en er moet nog veel gebeuren op werk. De tassen, als je Krista een beetje kent, staan natuurlijk al lang gepakt. Nog wat laatste dingetjes, waaronder het schrijven van de kolom, en dan zijn we er helemaal klaar voor!

Maar goed, die writer's block. Ik ben wederom aan het vechten met mijn kolom en heb zojuist drie paragrafen verwijderd over onze grote reis naar Australië. Waarom? Ik stond ineens stil. Ik heb me afgevraagd wat ik nu eigenlijk wilde schrijven: Waar wil ik het over hebben? Alleen "onze reis naar Australië" is niet genoeg. Wat wil ik dan vertellen en waarom? Een plan, een schema voor mijn tekst. Je snapt dan ineens dat schrijven erg veel tijd en energie kan kosten. Bovendien helpt het niet echt in de spontaniteit van het stuk. Die drie paragrafen die ik verwijderd heb? GAAAAAP!

Dus dan sta je hartstikke stil... writer's block. Ik wil geen wetenschappelijke verhandeling over mijn vakantie schrijven, maar daar ging het onbedoeld wel heen! Dat zelfde gebeurde ook met mijn vorige poging voor de kolom, een maand geleden. Maar hoe kom je weer uit zo'n writer's block?

Er zijn wel wat truckjes, maar of die echt voor je werken ligt erg aan je persoonlijkheid. Een tip die je vaak hoort en wat voor mij absoluut niet werkt is "gewoon maar gaan schrijven". Kan ik niet, want deze tip gaat hand in hand met die andere nuttige tip waar ik niets mee kan: redigeer je tekst niet tijdens het schrijven. Ik herlees mijn zinnen terwijl ik ze schrijf en als het me niet bevalt dan moet ik hem aanpassen. Ik kan dat niet uitzetten. Hieronder twee tips die voor mij wel heel goed helpen en deze kolom mogelijk gemaakt hebben.

Tip 1: zorg dat je maar één verhaal tegelijk verteld. Klinkt logisch, maar zodra je een wat complexer verhaal probeert op te schrijven kom je er wel achter. Soms gebeurt het ook gewoon bij toeval, zonder dat je het door hebt. Je raakt meteen in de problemen: Wat is de flow van het verhaal? Hoe brei je de verschillende onderdelen van je tekst aan elkaar? Op een gegeven moment loop je vast en je hebt geen idee waarom. Totdat je gaat knippen en plakken in je tekst en alles begint ineens te lopen. Dit kost erg veel tijd en energie. Het artikel dat ik dinsdag verstuurd heb voor publicatie was zo'n tekst met meerdere verhalen. Ik ben er vorig jaar december mee begonnen en na een lang traject is het nu eindelijk klaar. Hoe anders is dat gegaan met een ander manuscript dat ik ook dinsdag heb verstuurd: het Word document is op 14 november 2012 aangemaakt. Dus in iets meer dan een halve maand heb ik een heel artikel geschreven. Dit was mijn eerste "één onderwerp"-artikel en zie het verschil.

Tip 2: als je echt vast zit, verwijder dan gewoon het stuk tekst waar je op vast loopt en begin opnieuw. "Plannen werken soms niet en dan maak je nieuwe", zei een uiltje ooit tegen mij. Lees de laatste paar zinnen van de tekst die je overhoudt en bedenk je dan nog eens wat je wilt of kunt gaan schrijven. Misschien is dat wel heel wat anders!

Ik heb dus een half uur zitten staren op die laatste paragraaf over Australië. Ik ben zelf in een bekende valkuil gevallen. Ik wilde een bruggetje maken van Krista's kolom (over mijn writer's block) naar mijn kolom over Australië. Ik heb twee verhalen in één tekst geprobeerd te stoppen. Ik heb de laatste paragrafen verwijderd en bedacht wat ik er nog meer mee kon... Verder schrijven over mijn writer's block! Eén verhaal, en presto! De kolom!

Ik denk dat Marco en Anouk wel genoeg (bouw)stof hebben om over te vertellen in de volgende kolom.