<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 107:  Krista
4-11-2012
spacer spacer

39.000 karakters

Zondagavond 4 november.uurtje of 20.00
Blieb blieb... een sms voor John, "John, waar is je kolom?" was de korte maar doelmatige tekst van Arthur. Oh ja, de kolom... dat was mijn beurt.

Nu is het zo dat John al een tijdje aan het worstelen is met een artikel dat hij moet opleveren voor een belangrijk wetenschappelijk tijdschrift. Het probleem is dat hij niet meer woorden moet produceren (zoals voor de kolom) maar dat hij er minder moet schrijven... van 50.000 karakters terug naar 40.000...hartverscheurend en totally writer blocked.
Dus neem ik de honneurs waar... immers met dit opschrijven heb ik zo al een halve kolom gevuld.

Het is voor een niet-wetenschapper toch altijd weer een wonderlijk proces. Zodra John weer aan het schrijven is merk ik dat gelijk. Iedereen weet, John is niet de meest praatzieke person bij ons in huis. Maar tijdens het schrijven wordt hij nog stiller. Veel denkende blikken en af en toe een frustrerende discussie op facebook.

Gelukkig zijn er altijd genoeg mensen met goede ideeën. Om jullie een idee te geven deze mooie discussie op facebook van een paar dagen terug:

John: Goed! Ik wil mijn manuscript opsturen naar PNAS. Helaas voor mij heeft PNAS een karakter limiet van 39000 inclusief spaties en figuren. Staat van mijn manuscript: 49000 karakters exclusief figuren. :| Wish me luck

Johan: ff zippen
Arthur: Geniaal! Een karakterlimiet! Weg zijn de tijden van kantlijnmarges en fontsizes stiekem een halve puntje aanpassen :D
Aafke: Alle spaties eruit?
Marian: Het kan altijd korter.

Hoe behulpzaam ook, echt veel wijzer werd John er niet van. Zippen is helaas lastig op papier, want zoals Arthur al aangeeft: dat zou letterlijk het verkleinen van het lettertype betekenen en daar trappen ze niet meer in. Het verwijderen van alle spaties heeft John trouwens ook nog daadwerkelijk geprobeerd, maar het mocht niet baten

Maar stiekum heeft John ooit zelf al de oplossing voor dit probleem gevonden. Toen ik voor het eerst Johns scriptie voor zijn studie in Leiden mocht lezen viel het me op dat John allergisch is voor lidwoorden. Op 1 pagina heb ik destijds 20x de, het of een toegevoegd. Dus John: vertrouw op jezelf en je eigen begrip van grammatica en dan zijn die 10.000 karakters er zo uit!!

Volgende maand gaat John nog een poging wagen de kolom te schrijven