<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 90:  Bobbie
15-5-2011
spacer spacer

De achterbank

Van actuele mededelingen tot de vreemdste uitspraken; Wat roept Jasper vanaf de achterbank?

Jasper: "Weet je, In Egypte zijn ze aan het vechten"
Bobbie: "hoe weet je dat?"
Jasper: "De wolken hebben me dat verteld" "Overal zijn wolken"

Het is maar één van die uitspraken die uit het niets opeens door Jasper er uit geflapt worden. Waar hij het vandaan haalt, vaak hebben wij geen idee. Zoals het voorbeeld van Egypte, wij hebben het eigenlijk nooit over wat er in de wereld gebeurt. In Egypte staan piramides, in Afrika zijn olifanten en in Italie staat een scheve toren. Dat is ongeveer wat hij van ons momenteel mee krijgt. Er is ook geen discussie over mogelijk; het is gewoon zo, en natuurlijk super grappig.

Nog eentje. Lopende langs het zwembad in Spanje; "Als ik met een banaan trouw, dan is dat gek hè".
Hebben we die dag over trouwen gehad? , over bananen? En wordt het aan elkaar gekoppeld. Volgens mij is dat maar zelden het geval. Mijn theorie is dat die hersenen op zo'n jonge leeftijd langzaam rondjes draaien en opeens 'klik' zit er een bepaalde schakeling goed of bijna goed. Hij luistert op het moment erg slecht en bijvoorbeeld voor het even aankleden mag je toch wel tien minuten uittrekken (mooie woordspeling) omdat meneer eerst tien keer verteld moet worden dat hij nou toch echt sokken aan moet komen doen. En met zijn oren is echt niks mis hoor. Een kort overleg over de boodschappen tussen Norma en mij in de ochtend terwijl hij televisie zit te kijken en 's middags in de supermarkt kan hij precies vertellen wat we nodig hebben!

Tegenwoordig schrijven we op vakantie de uitspraken van Jasper allemaal op, tenminste diegene die je aan het einde van de dag nog weet. Want vaak vergeet je ze gewoon weer. Onze twee weekjes in Spanje hebben weer een hele lijst opgeleverd. Hij zit momenteel in de Waarom fase en dan krijg je van die vragen... Waarom moet ik plassen? Waarom lees jij dat? Wie is een goede fietsenmaker? En natuurlijk krijg je alles terug wat je zelf of de juf op school heeft gezegd. Zit hij binnen een filmpje te kijken (ja hij kijkt regelmatig even tv) en wij in de patio te kletsen, hoor je opeens "Nou hoor, ik hoor het niet! Jullie moeten jullie kleppen dicht houden".
Pas stond ik samen met hem bij mij voor de deur en er was een zwarte sportauto voor ons huis geparkeerd. Dus ik zeg, als jij negentien bent ga je vast in zo'n auto rijden. Jasper: "en als ik vijf en dertig ben?". "Tja, dan heb je misschien wel kinderen en die passen niet op de achterbank". "Oh maar dan koop ik als ik vijf en dertig ben een BMW". "Heb jij dan kinderen?". "Ja, drie. Eerste is een jongen, de tweede een meisje en de drie-de is ook een meisje". Bij deze alvast genoteerd.

Hij is nog al met getallen bezig en ook de nummers op de hokjes in het zwembad worden allemaal afgegaan. Sterker nog laatst gingen we volgens hem 10 olieballen bakken en dan mocht de buurman er zeven hebben... hadden wij er drie over voor ons zelf... Zal wel toeval zijn hoor.
Het kleuren en tekenen gaat ook steeds beter. Vooral iets natekenen gaat Jasper goed af. Laatst had hij de TV nagetekend en daarbij was hij niet vergeten "SONY" onder in het zwarte vlak te schrijven. Erg leuk is een tekening van school waar Jasper zijn naam onder heeft gezet. Ik wil hem jullie niet onthouden en een afbeelding is onderstaand toegevoegd. Misschien zijn we vorig jaar toch iets te lang weg geweest?Geen toeval hoor: