<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 80:  Marcel
1-6-2010
spacer spacer

Wereldachtervolgers

Is achtervolgen in het algemeen een omschrijving met een negatieve inslag, in dit geval is dit zeker niet het geval. In dit geval betreft het namelijk een aantal vakantie-uitjes, die verschillende mensen naar dezelfde bestemming zal brengen.

Als zo dadelijk de 'grote' zomervakantie gaat beginnen, gaat het grootste gedeelte van Nederland (in etappes) met elkaar in de rij staan om waar dan ook over de grens te gaan. Via de andere kant zijn er ook altijd andere Europeanen die juist hun land uitvluchten om het 'rustige' Nederland op te zoeken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de niet-Europeanen die in de richting van Nederland en de rest van Europa komen.

Zonder er eerder bij hebben stilgestaan, zijn er zo dadelijk van onze familie vele gezinsleden van huis. Drie stuks zijn al een tijdje bezig met een 'Tour d'Europe'. Twee stuks zijn er achteraan om vooral één van de drie terug te zien. Ik ben ernstig benieuwd naar zijn reactie. De laatste twee van dit 'gezin' zullen over zeven dagen vertrekken naar het verre Amerika. De bestemming is in beginsel dezelfde als vorige keer, maar de uitvalsmogelijkheden zullen met een vakantie van 3 weken wat meer divers zijn.

Van de 'andere kant' van dit gezin zijn er twee vooruit gereisd. Haris en Roos zullen na eerst Curaçao en Florida te hebben bezocht zodadelijk naar New York afreizen om hier een aantal dagen door te brengen. Hierna willen ze nog de Niagara-watervallen bekijken voordat ook zij richting Chicago komen. Uiteindelijk zoeken we elkaar dus allemaal weer op. Twee gezinnen zullen elkaar weer tegenkomen in Europa en twee andere gezinnen komen tezamen bij een ander gezin dat woont in de omgeving van Chicago.

Toen Ferdinand Magellaan (Magalhães/ Magallanes) (vaak afgeschilderd als 'eerste' wereldreiziger) naar het westen vertrok om een kortere route te zoeken naar de Molukken, vertrok hij met vijf schepen. Uiteindelijk kwamen 3 schepen aan op de plaats waar ze naartoe vertrokken waren. Bij Mactan sneuvelde Magalhaes in de strijd met Lapu-Lapu. Ook toen was het al een gevecht geweest om de één de ander van zijn geloof te overtuigen. Slechts één van de vijf schepen die vertrokken waren, kwam weer terug in Spanje. (Ze hebben de terugweg wel via de 'gebruikelijke' route (om Afrika heen) afgelegd). Het schip Victoria kwam op 6 september 1522 onder leiding van Juan Sebastián Elcano in het Spaanse Sevilla aan. Technisch gesproken is dus hij en niet Magalhäes de eerste wereldreiziger geweest.

Wanneer wij een 'lange' reis maken en daarna weer terugkomen zijn wij al wereldreizigers, terwijl we niet de ontberingen van het reizen of gevechten om territoriumbehoud hoeven aan te gaan. Dankzij de technologische vooruitgang tov de tijd van Magalhäes zijn wij ook wereldreizigers en kunnen wij het gelukkig wel navertellen. Magalhäes heeft een zeestraat naar zich vernoemd gekregen, maar zijn familie heeft hij nooit meer teruggezien. Dan doen wij dat allemaal toch beter.

(c) Creative Commons

De volgende column mag worden geschreven door: Corrie, want volgens mij is zij al een tijd niet meer geweest ;)