<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 74:  Bobbie
2-12-2009
spacer spacer

Nieuwjaarsdag komt er weer aan!

Sinterklaas staat voor de deur, kerst volgt daarna en dan is het weer tijd voor vuurwerk en champagne... Wat doe je dan de eerste dag van het nieuwe jaar?

Wisten jullie dat er zelfs websites zijn waar tips zijn te vinden om op 1 januari te doen? Blijkbaar een dag dat iedereen zich een beetje verveelt. Vroeger hadden wij een verjaardag op 1 januari en moesten we onszelf in de auto hijsen om met een vette oliebollen buik weer aan het gebak en chips te gaan. Geen wonder dat ik zo tussen mijn 6e en 12e altijd op 2 januari ziek was.

Vanaf mijn 16e was die eerste januari helemaal een ramp. Je was om een uur of 5 naar je nest gegaan met een halve krat pils, een fles goedkope champie en een paar baco's achter je giechel. Brak was niet het juiste woord. Sorbo was meer hoe je je voelde (red: als een vaatdoekje).

Op de website www.vanharte.nl volgen enkele tips voor de eerste dag van het nieuwe jaar. Aangezien de één een rustige avond heeft beleefd en de ander wat meer uitgeput is hebben ze een suggestie voor iedereen, zo schrijven ze.

Tip 1: Voor een optimaal begin van het nieuwe jaar, brengt u uw sportieve plannen direct in de praktijk. Breng er een spelelement in. Organiseer bijvoorbeeld een 'nieuwjaarsspel zonder grenzen' of een New Year Olympics. Voor uw gezin of in de buurt. Met teams en prijzen.
Wat een geregel en gedoe. Zal ik dit over tien jaar toch staan te doen omdat Jasper er op aandringt? En kunnen we dan op 1 januari al gelijk vrolijk en fris de spel elementen doorstaan? Ik moet er nog even niet aan denken.

Tip 2: Na een uitgebreid Nieuwjaarsbuffet organiseert u met vrienden of uw gezin een spelletjesmarathon. Om de hersenen meteen scherp te krijgen.
Die hersenen hebben een enorme klap gekregen met het geborrel de dag daarvoor. Overbelasten we ze niet direct als we een spelletjesmarathon in gaan? En een buffet, phoe, we hebben nog oliebollen over en proeven nog steeds de bitterballen die om een uur of 2 uit de frituur werde geslingerd. Ik moet er nog even niet aan denken.

Tip 3: De nieuwjaarsduik. Dit is al heel wat jaren een gewoonte in Nederland. De bekendste is bij de Pier in Scheveningen. Wilt u meedoen? Vraag uw dokter ook even om advies.
Ho, Wacht even. Eerst naar de dokter voor advies. Dan lijkt het mij geen slim plan om dit als uitstapje te plannen op 1 januari. En weten jullie wel he koud dat water is? Zelfs in juni moet ik al al mijn moed verzamelen om het troebele koude Noordzee water te trotseren. Op 1 januari met een Unox muts op de zee in rennen, ik moet er nog even niet aan denken.

Tip 4: Bent u zelf muzikaal en deelt u deze hobby met vrienden of familieleden, dan geeft u uw eigen Nieuwjaarsconcert op Nieuwjaarsdag.
Ik weet niet of degene die dit verzonnen heeft zelf wel eens een glaasje teveel op heeft gehad, maar mijn hoofd bonkt altijd op 1 januari. De muziek stond iets te hard de avond ervoor en de drank heeft een soort sponsig gesuis in mijn oren achter gelaten. Een muziek concert, ik moet er nog even niet aan denken.

Tip 5: Organiseer een nieuwjaarsborrel of -receptie thuis.
Weer een borrel? Moet ik deze nog uitleggen? Ik moet er nog even niet aan denken.

Tip 6: Bent u nog te moe van het feesten en moet u morgen weer werken? Van een korte wandeling knapt u misschien toch wel wat op. Gecombineerd met video of televisie kijken.
Juist. Eindelijk snappen ze het! We skippen de wandeling en hangen gewoon lekker een dagje in bed!

Iedereen een heerlijke Sinterklaas, fijne kerst en maak een mooi feest van de jaarwisseling!

De column gaat natuurlijk naar Erik want ik verwacht dat hij toch wel de meeste schade oploopt met het nieuwjaarsfeest, dus dan kunnen we maar beter in december nog een creatieve bijdrage van hem vragen.