<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 67:  Teus
2-4-2009
spacer spacer

Blues Brothers

Elk jaar gaan de broertjes van Dam een keer "los" in Tiel.
Wat moeten de broertjes daar eigenlijk? En waarom mogen "de meisjes" niet mee? Gebeuren er soms dingen die niet door de beugel kunnen? Zijn er "vreemde" vrouwen in het spel?
Het antwoord is simpel: "wie zijn vrouw lief heeft, die laat haar thuis". We kunnen het "onze" vrouwen niet aandoen want "de Blues", daar moet je van houden.
Net als van Country. Blues is er in allerlei gradaties.
Zo is er rustige bluesmuziek van Muddy Waters, J.J. Cale, B.B. King, Buddy Guy, Van Morrison en Eric Clapton, stuk voor stuk rasartiesten met hun roots in de blues.
De heavy blues komt van b.v. Jeff Healey, Rory Gallagher, Joe Bonassa en de Walter Trout Band. Elk jaar ga ik met zwager Theo naar The Walter Trout Band in Paradiso.Walter Trout speelde ooit in John Mayall & the Bluesbreakers. In november 2008 was ik er weer bij en Walter Trout was in topvorm. Opvallend was dat er nu niet meer gerookt mag worden in Paradiso. De zoete geur van de joints werd node gemist. Het heeft wel iets een joint opstreken in Paradiso.

Terug naar de Blues. Ik ben een bluesman, altijd al geweest. Ik geniet van Dire Straits, Peter Gabriel, Bruce Springsteen, Eric Clapton en van Coldplay, Pink Floyd en U2 en uiteraard van de Rolling Stones. Een deel van het repertoire van de Stones is ook gebaseerd op blues. Brian Jones was de Bluesman bij de Stones. Vroeger was je of voor de Stones of voor de Beatles.
Voor blues kan je me wakker maken.
Afgezien van de bas, de drums en de elektrische bluesgitaar, zijn de piano en tenminste één saxofoon onmisbaar voor het authentieke bluesgeluid. En natuurlijk de rauwe, hese stem.
Mijn laatste blues aankoop is "one kind favor" van B.B. King. B.B. King is inmiddels 82 jaar! Niets is erger dan een bejaarde bluesartiest die met de modernste technieken probeert het gelikte bluesgeluid van blanke navolgers als Eric Clapton en Robert Gray te evenaren.Maar B.B. King is een grootmeester in het creëren van een warm authentiek bluesgeluid. Blues zoals blues gemaakt moet worden.

Hoe gedragen de bluesbrothers zich in Tiel? Wordt er geswingt?
Nee, een van Dam swingt niet in het openbaar. Maar genoten wordt er des te meer. Dat is te zien aan de big smile bij de broertjes en aan hun rechtervoet. Die gaat zachtjes op en neer van de hak op de voorvoet en weer terug. Naar mate de avond vordert wordt de beweging versterkt en versneld. En dan gaan er zowaar ook wat draaibewegingen met de heupen gemaakt worden. Is dat swingen? Maar de bluesbrothers blijven zichzelf. Er zijn idioten die in Tiel swingen als een gek.
Maar die staan dan ook voor lul. Wij niet!

Hoe nu verder met de bluesbrothers?
Ik zou het niet weten. De "ziekte"gaat bij mij nooit meer over. Misschien moeten de broertjes ook eens naar het jaarlijks Bluesfestival in Raalte (met Pinksteren). Gratis maar wel in de openlucht (www.ribsenblues.nl). De goede oude tijd keert dan weer terug.
Ooit (40 jaar geleden!) was ik als enige van Dam aanwezig in het Kralingse bos in Rotterdam bij het 1e Nederlandse popfestival. Ik herinner me nog vier dingen:
regen, hash, blote borsten en veel blues en rock.


Bij blues horen eigenlijk motoren: de harley davidson. Dat lijkt me wel wat.
Met de motor, oerend hard, naar Tiel of naar Raalte.
De broertjes moeten maar eens aan de motor. We verkopen onze auto. Hans moet nog wel even zijn rijbewijs halen of hij moet bij mij in de zijspan willen zitten?


Ik eindig met : Damn Right, i've got the blues!

Het is niet moeilijk om te raden wie de pen krijgt. Ze heeft er bijna twee maanden op moeten wachten. Norma,bedankt voor jouw geduld. Vertel maar eens wat over? Europa?