<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 57:  Ina
30-4-2008
spacer spacer

Gewoon Gouds

Geert Wilders wil in gesprek met een Goudse wethouder omdat Gouda veel problemen met allochtonen heeft én Gouda wordt genoemd in de lijst van gemeentes waar veel zakkenrollers actief zijn.
Zo maar wat nieuws van de laatste week,..... het lijkt niet aantrekkelijk om in Gouda te wonen. Natuurlijk is het niet fijn als je in anderhalf jaar tijd drie fietsen moet kopen maar Gouda heeft ook een heel andere kant die ik graag wil laten zien.

Afgelopen zaterdag zaten we in het zonnetje op het gezellige terras van Gewoon Gouds aan de prachtige markt van Gouda. Terwijl we genoten van de koffie met appeltaart, keken we uit op het mooie stadhuis, op de Waag, op de kleurrijke marktkramen van de warenmarkt en op de tientallen terrassen. Op zo'n moment ben ik een volmaakt gelukkige én trotse bewoonster van Gouda.
In de bijna 34 jaar dat ik hier woonachtig ben, heb ik al heel wat mensen rondgeleid. Mensen uit alle windstreken van Nederland maar ook uit Australië en Nieuw Zeeland. Op zo'n moment kijk je door de bril van een toerist en ben je met je gasten onder de indruk van de stad. Het Goudse stadhuis met z'n rood/ witte luiken is één van de mooiste gebouwen van Nederland. De Sint Jan met z'n prachtige glas in lood ramen heeft het langste "schip" van Nederland.
Lopend rond de St. Jan kom je o.a. langs het Lazerus poortje dat de toegang vormt tot het museum het Catharina Gasthuis waar je 's zomers onder eeuwen oude bomen ook heerlijk op het terras kunt zitten. Verder lopend kom je langs het voormalig "oude mannen huis", het vroegere weeshuis maar ook het lieflijke Raoul Wallenberg plantsoen met het Joodse poortje.
Wandelend langs de Goudse grachten zie je heel veel mooie huizen maar ook kleine kerkjes en steegjes, kleine musea zoals het apothekers museum aan de Westhaven en heel veel leuke winkeltjes.
Veel leuke winkeltjes zie je ook in de Naaierstraat, een straat van ambachten. Je kunt er pottenbakken en keramiek beschilderen in een karakteristiek pand uit 1615 en een workshop edelsmeden volgen. In een monumentaal pand volg je een chocoladeworkshop en bij de buren vind je een assortiment van meer dan 4000 soorten kralen. Op Naaierstraat 6 bevindt zich het oudste pand van Zuid-Holland. In dit pand uit 1530 bevindt zich een advocatenkantoor.

Jaarlijks vinden er vele leuke en bijzondere evenementen plaats in Gouda. Zo komen er ieder jaar op Hemelvaartsdag én de vrijdag erna, duizenden mensen naar het keramiekfestival. Dit festival heeft ieder jaar een ander land als thema. Pottenbakkers uit verschillende landen laten dan hun kunsten zien én wie wil kan ook zelf aan de slag.

Al enthousiast geworden? Gouda heeft meer....
Ieder jaar in mei vinden er aan de Bloemendaalseweg de Hofstededagen plaats. Aan deze prachtige landelijke weg zetten dan de bewoners én gebruikers van de verschillende "hofstedes" hun deuren open. Zo kun je binnen kijken in het atelier van de bekende kunstenares Carla Rodenberg die haar prachtige olieverf schilderijen laat zien. Bij Lisette en Willem Hesseling zie je hele mooie zilveren sieraden én moderne schilderijen. Je kunt o.a. binnen kijken in cultureel centrum de Werkschuit, bij de Kinderboerderij, peuterspeelzaal de Schaapskooi!, de manege, een stoeterij en bij Oudersvrucht. In deze boerderij wonen en werken boerenzoons met een verstandelijke beperking.
Hoewel Gouda nog veel meer te bieden heeft noem ik als laatste evenement onze beroemde kaarsjesavond. Elke tweede dinsdag in december worden duizenden mensen er letterlijk én figuurlijk stil van. In de kerstperiode heeft de markt ook een ijsbaan en zijn de lantaarnpalen getooid met glas in lood lampen kappen. Natuurlijk kun je overal terecht voor winterse lekkernijen zoals warme chocolademelk en/of glühwein.

Gouda staat inmiddels op plaats 24 op de lijst van steden waar het aantrekkelijk wonen is, en de sociaal-economische positie van de stad brengt Gouda zelfs op de tiende plaats. Aantrekkelijk wonen komt mede door twee Goudse onderneemsters die zich sinds een paar jaar inspannen om de binnenstad te verfraaien. Overal in de binnenstad staan gezellige bloembakken, in de Zeugstraat liggen felgekleurde kussens, het terras van café/ restaurant de Zalm is heel opvallend én kleurrijk versierd én er hangen sinds deze week plantenbakken met rode en witte bloemen aan de lantaarnpalen.
We zullen ze goed bekijken wanneer we weer eens genieten van een heerlijke punt appeltaart of een koele drank met overheerlijke bitterballen op het terras van café Central!

Zin gekregen in een dagje Gewoon Gouds?
Misschien is het een leuk idee om na de Lansingh tocht een Gouda toer te doen.

De pen geef ik door aan Bobbie omdat ik dat al heb beloofd.......