<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 15:  Erik
29-8-2004
spacer spacer

Nie kakhiele!

"Tilburg, wat moet je nu in Tilburg?!" denken veel mensen. Dat dacht ik ook, totdat ik er ging studeren. Dat het niet schônste stat vant laand is, ben ik het zeker mee eens. De slogan van de stad zegt al genoeg, "Tilburg, moderne Industriestad". Nee, dat is lekker aantrekkelijk! Maar de saaiste stad is het zeker niet.

De eerste kennismaking met de stad Tilburg, was in de welbekende TIK-week (introductieweek). Ik ging op mijn huurfietsje naar de universiteitscampus, kende er niemand. Vervolgens dan maar zoeken waar je naar toe moet en dat met ruim 1800 mensen! Uiteindelijk vond ik mijn groepje. En "ja hoor, je bent net in Brabant en de flauwekul begint al", dacht ik. Want we moesten ons gaan verkleden als aliens en liepen vervolgens voor joker door de stad. Na verschillende spelletjes gingen we een grote tent in, voor de biercantus. Ik had geen flauw idee wat me te wachten stond. Een paar tellen later vloog het bier letterlijk door de lucht, het werd één grote hospartij. "Toch wel gezellige lui, die Tilburgers."
Die zelfde week had ik een (niet succesvolle) kijkavond (voor de Hollanders onder ons: Hospiteeravond). Nadat ik bij de kijkavond vertrok, wilde ik mijn fiets pakken. "Mijn fiets, waar is mijn fiets?!!!".Ja hoor, fiets gestolen, fijn. Welkom in Tilburg!

Ondanks deze fijne kennismaking, heb ik toch maar besloten er te gaan wonen. Want om iedere keer maar op het station te horen: "dingdingdingdong, attentie alstublieft, de trein naar Tilburg heeft een vertraging van ....", word je ook snel zat.

Ik ging wonen in een studentenhuis, dat behoorlijk slecht onderhouden bleek te zijn (geplande sloopdatum: 1981). Ik maakte er tot nu toe van alles mee. Toen ik bijvoorbeeld lekkage had in mijn kamer, zou mijn huisbaas dat wel even maken. Met een touw om z'n middel ging hij de dakgoot in. En toen gebeurde het, hij gleed uit en sodemieterde bijna van drie hoog naar beneden. Met een bang gezicht kroop hij door mijn dakraam weer naar binnen.
Een beerput, ja die bestaan nog. Dat ontdekte een huisgenote toen zij in de gang liep en toch wel een behoorlijke stank rook en de gemeente inschakelde. En wat constateerde zij, we hadden een beerput en die stroomde bijna over. Lekker zeg!
Pas geleden had mijn huisbaas, ook weer een bizarre actie. Hij klopte bij mij aan, en vertelde dat er een stuk van mijn kamer af zou moeten, want er moest een branddeur komen. Mijn reactie: "DAT DACHT IK NIET!" En dat gebeurde dus ook niet.
Als je ergens woont, behoor je huur te betalen. Maar huur betalen in ons studentenhuis is er bij ons vaak niet bij. Regels bij ons in huis zijn: Als hij aankondigt dat hij komt, zorg dat je er niet bent. Kondigt hij zich niet aan en hij komt, doe dan je licht uit en zorg dat je stil bent. Hij denkt dat je niet thuis bent. Of laat hem binnen geef hem wat te drinken en zeg dat je nu even krap zit en de volgende keer zeker zal betalen, praat 'gezellig' met hem en slijm nog wat. Of betaal hem om de zoveel tijd een maand, de achterstand loopt op, maar hij is wel tevreden. Zorg er vervolgens voor dat als je gaat verhuizen, zo min mogelijk mensen hier iets vanaf weten. En zorg dat je binnen een dag vertrekt zonder ook maar iets achter te laten. De huisbaas komt er nooit achter waar jij gebleven bent. Het record 'huisbaas afzetten' staat nog altijd op naam van mijn vorige buurman, 9 maanden (x EUR 230,00). Mijn achterstand is inmiddels ruim 4 maanden.

De overgang van de Randstad naar het zuiden van Brabant betekende voor mij een ware cultuurshock. Want in Tilburg zeggen mensen gedag en/of knikken vriendelijk (ja, ook bij de kassa's in de supermarkt word je begroet en aangekeken). In de kroeg host iedereen tegen elkaar op, maar onvriendelijke gezichten zijn er niet. En wat te denken van waar Tilburg om bekend staat, de grootste Kermis van de Benelux, carnaval, popcentrum 013, de vele cafeetjes en terrassen, mijn (bijna-) buren de zangeres van Krezip en Guus de Schreeuwerd (Meeuwis), en natuurlijk het Tilburgse taaltje. Een en al gezelligheid in 't Brabantse land.

Het Tilburgse dialect schijnt een plat dialect te zijn, dat past dus goed bij een Van Dam. Even een korte cursus Tilburgs zodat jullie ook uit de voeten kunnen in deze gezellige stad. Zoals: Wat zegt U? -> 'Wé?'; Zou dat kunnen? -> 'Zôddè?'; Dat is ook zo-> 'Dàh is òòk'; Zou dat kunnen -> 'Heu?', Het loopt uit de hand -> ''t Lòopt weh ùt de haand'; Je kunt me nog meer vertellen- 'Gij mòkt mènne zèèk nie laauw!'; Kun je het niet zien? -> 'Zède gè blènt?'; Heb ik jou iets gevraagd?- "Vraokoewiets?"; en natuurlijk Tot ziens -> 'Houdoe!'.

Voor een aantal Van Dammen wat Tilburgse zinnetjes: Voor Jeroen: 'Theo, Gao naa gaa!' Voor de VT'ers: 'Theo, dah bèest stikke wehr van de vlooje'. Voor de ooms & neven Van Dam: 'Dàh pilske goat ur in as ham!' Voor Ina: 'Teus zéet-ge tèus?' Voor iedereen die door Peit op zijn schouder wordt getikt: 'Kek ùt aachter oe!' Voor de Van Dammenvrouwen tegen de mannen: 'Tis aaltij wè mee jouw'.

En iedereen die de Van Dammenhumor zat wordt, moet gewoon tegen deze grappenmaker zeggen: 'Naa'st zat!', 'Wèn kènd!', 'Gè mót nie zó-ne lulpròòt verkóópe!' of 'Nie kakhiele!'.

Dàrom vuulk me vandaog gelukkig, dek oôk in Tilbörg woon!

Wie worret dan?, wie krèègt dan de pèn? Jennie is-t geworre! Zè rèèst de hiile wèèreld af, aachter de caantrie mèziek an, 'k zèè èèrg benùt wè zè dèr allemòlle meejmòkt. èn Jennie is netùùrlek vaor de schönste club van Nederlaand en dös 'n lóógische kuus!