<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer T02:  Norma
13-3-2006
spacer spacer

De ingewikkelde studies... OG en GZ!

Nu mijn studie ten einde is en ik tijdens de borrel niet 83 keer hetzelfde verhaal ga vertellen, wil ik even laten weten wat ik de afgelopen 2 jaar heb uitgespookt op de dinsdag en de laatste tijd ook op de donderdagmiddag. Ik ben in maart 2004 begonnen aan een gezamenlijke studie voor orthopedagogen en psychologen (ik was dus al drs.) om zo respectievelijk de titel Orthopedagoog Generalist en Gezondheidszorgpsycholoog te kunnen bemachtigen. Maar wat belangrijker is: om mijn nimmer aflatende honger naar kennis te bevredigen!

De studie is een "generalistische" studie, wat wil zeggen dat je van alle aspecten die te maken hebben met de mens, zijn psyche en zijn omgeving "alles" leert. Nu ik de studie heb afgerond, weet ik dus (als het goed is) van alle symptomen, syndromen en stoornissen hoe je het diagnosticeert en behandelt. Daarnaast heb ik verschillende technieken geleerd waarmee ik teams, ouders en kinderen kan begeleiden.

Voorwaarde voor deelname aan de studie was dat je op je werkplek de mogelijkheid hebt om alle aspecten van de studie in de praktijk te brengen en waar tevens werkbegeleiding plaatsvindt. Horizon heeft mij die mogelijkheid geboden: ik heb niet alleen binnen de school "geoefend" maar ook binnen de residentiele instelling van Rijnhove, waar veel gedragsmoeilijke kinderen wonen die uithuis geplaatst zijn. Ik heb groepen kinderen agressieregulatie training, assertiviteitstraining en girlpower training (voor meisjes die seksueel zijn misbruikt) gegeven.

Terwijl ik soms bedolven werd onder opdrachten die naast mijn werk gemaakt moesten worden in de avonduren, sprongen (schoon)ouders bij voor lekkere hutspot, een wasje en een strijk, waardoor we niet helemaal verslonsden. Ik heb superveel geleerd en wie weet hebben jullie daar nog veel profijt van...