<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 96:  Krista
2-12-2011
spacer spacer

Inspiratie...

Ik heb het er dit jaar geloof ik al eerder over gehad. Toen was het de aanleiding om van baan te wisselen. Dat heeft goed uitgepakt. Ik ben nu ruim een half jaar aan de slag als strategie consultant en het is een van de beste stappen die ik tot nu toe gezet heb. Mooie opdrachten, interessante collega’s, steile leercurve en nog genoeg uitdagingen in het verschiet.

Dit keer heeft inspiratie me wederom een "baan" bezorgd, als vrijwilliger voor Wakibi. Wak...wat? Wakibi dus. Wakibi is een platform voor microkredieten. Het idee is om kleine ondernemers met een kleine lening te helpen een waardevolle toekomst voor zichzelf en daarmee hun directe omgeving te creëren.

Wakibi gebruikt het platform van het succevolle Amerikaanse Kiva. Kiva bestaat nu vijf jaar en in die tijd hebben 620.000 mensen aan 615.000 projecten ruim 200 miljoen dollar aan microkredieten uitgeleend. Een mooie visualisatie van de impact is te zien op: http://www.wakibi.nl/nieuws/kiva-impact/.

Een voorbeeld. Ik leen op dit moment aan verschillende projecten een bedrag van €20 uit. Mijn eerste lening was aan Ignacia Tubac. Ignacia woont op de Filipijnen waar ze een klein winkeltje in sari’s heeft die al vijf jaar bestaat. Om uit te breiden had zij een lening nodig. Zij heeft via Kiva, de Amerikaanse "moeder" van Wakibi, een aanvraag voor een lening gedaan van €940. In totaal hebben 45 personen ingeschreven en een klein bedrag van rond de €20 uitgeleend aan Ignacia. Op dit moment heeft zij haar winkel inderdaad kunnen uitbreiden en ontvang ik sinds enkele maanden, altijd op tijd, de terugbetalingen. Zodra ik het totale bedrag terug heb, ga ik hier weer een ander project mee steunen.

Omdat de Amerikaanse website toch wat barriéres opwerpt voor een grote groep Nederlanders, is in 2011 begonnen om Kiva in het Nederlands op te zetten. Dit is Wakibi. Wakibi maakt gebruik van de infrastructuur van Kiva. Elke maand worden door ruim 40 vertalers een groot aantal leningen in het Nederlands vertaald. Leningen gaan in euro’s in plaats van dollars en er kan via iDeal betaald worden. Ikzelf ben onderdeel van het communicatieteam en trekker van het twitterkanaal (volg ons via @wakibinl).

In totaal werken er nu bijna 140 vrijwilligers aan de start van Wakibi op 1 december. Dat is vandaag. Elk jaar geven we elkaar met Sinterklaas en Kerst cadeaus. Cadeaus die aan elkaar laten zien dat we om elkaar geven, dat we hen een mooi nieuw jaar gunnen, omringd met familie. Misschien is het een mooie gedachte om met €20 dit jaar ook iemand aan de andere kant van de wereld een mooi jaar te gunnen. Een jaar van productiviteit en ondernemerschap. Zeer waarschijnlijk kun je dan met diezelfde €20 volgend jaar weer iemand anders blij maken...
www.wakibi.nl