<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 77:  Anouk
1-3-2010
spacer spacer

Van uitstel komt afstel... Of toch niet?

Jeetje, was de laatste in 2005? Tja, in 2007 kreeg ik van de familie wel weer een kans, maar op dat moment kwam er echt geen woord op papier, was het inderdaad een Writer’s Block zoals Marco dacht? Of was er toch iets meer aan de hand? Zou het kunnen dat ik zo vast zat in een stroom van werken en studeren, deadlines die moesten worden gehaald, schuldgevoelens en frustratie wanneer dreigde dat het niet ging lukken of helemaal mislukte. Dat ik er gewoon helemaal geen zin in had nog ergens aan te moeten voldoen. Maar van wie kwam eigenlijk al die druk en al dat moeten, wie had er verzonnen dat ik naast mijn werk, waar ik net aan was begonnen, ook nog wel een studie op kon pakken, met wederom deadlines, vele groepsopdrachten en nog veel meer uurtjes oefenen op de praktijk, ja wie was dat eigenlijk?? Zou ik dat zomaar zelf zijn geweest? Tja, ik geloof dat ik dat moet bekennen. Want op zo’n moment denk je niet na over al die uren die moeten worden besteed, maar kijk je vooruit naar wat het je oplevert aan kennis en kunde en de rest is dan volkomen bijzaak.

Nu ben ik drie en een half jaar verder en weet ik het zeker: ik zal me blijven ontwikkelen, maar een studie van 3 jaar naast mijn werk? Nee echt, daar begin ik niet meer aan! Ik vind dit, na drie jaar ploeteren, dralen, uitstellen, weer oppakken en toch weer doorgaan, best een mooie conclusie! Maar er moet toch nog een les te leren zijn, dacht ik zo. Wat mij wel nieuwsgierig maakt is waarom stelt men dingen uit? Is dat iets dat alleen Anouk Duijvestijn doet of is hier toch iets meer aan de hand? Nou, gelukkig viel er afgelopen januari in de NRC Next te lezen dat het uitstellen van dingen zeer menselijk is. Vervelende klusjes worden zolang mogelijk voor ons uitgeschoven. Dat klinkt natuurlijk ook heel logisch, want op de korte termijn hebben die klusjes voornamelijk nadelen: ze zijn vervelend en kosten ons tijd. Maar nu komt het interessante deel van het verhaal, we schijnen ook leuke dingen uit te stellen (zoals bijvoorbeeld het schrijven van een kolom ;-), of het bezoeken van een museum!). Dit blijkt te komen doordat mensen van nature niet geschikt zijn om op de lange termijn te plannen. We denken dat we het in de toekomst minder druk hebben dan nu. Waardoor we makkelijker geneigd zijn om ja te zeggen tegen een uitnodiging voor over een paar maanden dan over een week. Hoewel we het tegen die tijd vaak net zo druk hebben als nu. Grappig is dat uit onderzoek ook blijkt dat we sterker geneigd zijn iets uit te stellen als we meer tijd hebben om iets te doen. Dus al die cadeaubonnen met een lange looptijd lijken heel aantrekkelijk maar in de praktijk worden ze juist minder vaak besteed, voor het bedrijf dus heel interessant! Ook blijkt uit onderzoek dat toeristen in drie weken ongeveer evenveel bezienswaardigheden zien in een bepaalde omgeving als de gemiddelde inwoner daar in twintig jaar.

Ach, hoe heerlijk om te lezen, ik blijk niet de enige te zijn die worstelt met de tijd. Toch ging ik me wel langzaam afvragen wat ik eraan kan doen? Hoe zorg ik ervoor dat al mijn goede voornemens niet weer verzanden in uitstel en uiteindelijk misschien zelfs afstel. Ik moet zeggen, het blijft een leerproces, maar goede tips heb ik wel gevonden. De eerste luidt: "Doe het Nu!" Hoe langer je wacht, hoe minder groot de kans op succes. Je gaat namelijk steeds meer opzien tegen het in praktijk brengen van je voornemen en je schuldgevoel groeit met de dag dat je niet hebt gedaan wat je hebt voorgenomen. Een sterk mechanisme dat me helaas maar al te bekend in de oren klinkt! De tweede luidt: "Maak je voornemens niet te groot en neem kleine stapjes". Op deze wijze bouw je langzaam vertrouwen op en dat is natuurlijk beter dan schuldgevoel.

Dus lieve familie, ik zou zeggen, zoek al die oude theater-, bioscoop-, diner- en boekenbonnen op, ga naar alle toeristische plekjes in de buurt en ga ervoor, NU! En laat alle vervelende rotklusjes nog even lekker liggen, dat is namelijk heel menselijk, maar stel wel een duidelijke deadline voor jezelf, zodat uitstel geen afstel wordt :-) !

De pen gaat deze maand naar iemand die ook heel veel weet over uitstellen en die mij misschien kan vertellen of hij misschien ook een deadline heeft voor zijn studie ;-) ? Lieve Marco, aan jou de eer!