<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor print-versie
spacer
spacer 76:  Aris
2-2-2010
spacer spacer

Snelweg voor langzaamrijdend verkeer

In 1885 bouwde Karl Benz de eerste auto. Eigenlijk een kar zonder paard ervoor met een verbrandingsmotor als krachtbron. Deze dure liefhebberij was alleen voor de erg rijken onder de mensheid.

In 1908 veranderde Henry Ford de wereld door de T-Ford in serie te produceren, de auto werd vanaf dat moment bereikbaar voor veel meer mensen. Henry zou eens moeten weten dat zijn visie op massaproductie aan de basis lag van een wereldwijd probleem, niet het milieu (afdeling van Hans), maar fileleed. Alleen al in Nederland rijden op dit moment zes miljoen auto's rond. Toen op 29 mei 1955 bij Oudenrijn de eerste file ontstond, was dit zo belangrijk dat Polygoon en het NTS-journaal het groots in beeld brachten. Tegenwoordig is 450 km lengte file in Nederland heel normaal.

Al jarenlang wordt gezocht naar de oplossing. Neelie Smit-Kroes had briljante ideeën, Eurlings probeert zijn probleem slim bij de ANWB te parkeren, dus ook rekeningrijden zal de eindstreep niet halen. Balkellende wil de mensen steeds langer laten werken, ook geen echte bijdrage om de file terug te dringen. Ik volg al jarenlang met veel interesse de fileontwikkeling, sterker nog, ik sta er in. Als je regelmatig in de file staat worden twee karaktertrekken versterkt: egoïsme en vindingrijkheid, te beginnen met de eerste. Het fileprobleem is niet mijn probleem, vind ik. Ik ga al om 7.00 uur in de ochtend de deur uit en probeer een weg te vinden naar Houten, de afstand is precies 29 km. Eerst door de polder, dan bij de snelweg, oh, wat druk, er onder door. Dan via Meerkerk naar Lexmond en daar de snelweg op om in de fuik te rijden van de verkeerschaos en vervolgens de afslag A2 op te gaan, Nieuwegein-Zuid eraf en binnendoor via Nieuwegein-Noord naar Houten, welke gek doet dat nou. Het kan nog gekker, als het druk is op de snelweg bij Lexmond ga ik binnendoor tot aan de rij voor een zgn "Roadblock", een hobbel in de weg met een stoplicht waar steeds een auto door mag. Deze hobbel komt soms ook uit de weg omhoog als je al aan het rijden bent, het blijft dus link. Ik heb dan nog de mogelijkheid om de Lekdijk op te gaan, verboden voor auto's, behalve voor de bezoekers de camping van boer Bertus, maar je mag wel naar de camping en vanaf de camping terug weer verder naar Vianen. Toevallig moet ik 's morgens om half acht even naar de camping toe. Hier is weer een hobbel geplaatst waar je niet omheen kunt. Ook dit obstakel neem ik soms en dan bij Vianen de snelweg op. Bij mist en glad weer is alles een ramp en lukt geen enkel slim alternatief.

In de file is het wel gezellig, mensen die eten, vrouwen die zich oppoetsen in het spiegeltje, mannen die zich scheren, de krant lezen en zelfs onder het rijden de laptop bedienen om nog wat dingen na te kijken. Als het erg druk is komen daar nog auto's bij die in blinde paniek 3 km of meer over de vluchtstrook rijden, tot ze stil staan voor een auto, met iemand erachter die zijn blaas ledigt. Als klap op de vuurpijl de schijtende automobilist die de spanning even niet aankan. Ik heb ze in de loop der jaren allemaal gezien en ook ik ben wel eens terug naar huis gegaan omdat de darmen even niet meewerkten.

Als je in de auto zit heb je tijd om na te denken en word je vindingrijk. Ik denk daarom dat ik de oplossing van het fileprobleem heb gevonden en ben bezig dit aan Eurlings te verkopen.

De file begint op 6.00 uur in de ochtend en eindigt om 20.00 uur. Het maakt inclusief woon-werkverkeer een dag van 14 uur. Blijkbaar hebben wij dat er voor over. Daarom wil ik een 16-uursmaatschappij maken, die begint om 6.00 uur en eindigt om 20.00 uur 's avonds. Absolute voorwaarde is dat iedereen mee doet. Er ontstaan dan twee zogenaamde werkdagen van 7 uur, de 2 uur van de dienstwisseling wordt gebruikt voor vergaderingen, werkoverleg en overdracht aan de tweede ploeg. Voor medisch personeel en verdere zorgsectoren verandert niets, die zijn al gewend aan een 24-uurs situatie. De file zal bijna halveren, wat een reistijdbesparing geeft voor iedereen. Economisch veel winst, wat weer naar de werknemer gaat in de vorm van "wisseldagtoeslag". In bedrijven zal voor slechts een klein deel meer personeel worden aangenomen, voor de rest wordt tijd bespaard door het ellenlang geouwehoer als er teveel mensen in een net niet Arbo-verantwoorde ruimte moeten werken. Een groot deel van de ontwikkeling van de steeds breder wordende rijkswegen is niet meer nodig. Hiervoor in de plaats zal meer worden gedaan aan de verbetering van bestaande wegen. (Leve de franse tolwegen) Want vandaag reed ik weer met een gangetje van 100 km door zo'n pokkengat in weg. De uitstoot van CO2 zal verminderen doordat er niet of nauwelijks nog files zijn. Het verkeer, inclusief toeristisch verkeer, verspreidt zich over de gehele dag.

De winkels gaan open van 6.00 uur in de ochtend tot 8.00 uur in de avond. Geen koopavonden meer, geen zondagopeningen meer. Winkels zullen hun personeel anders inzetten, maar omdat het winkelend publiek zich over 14 uur per dag verspreidt, is minder personeel tegelijk nodig. Als klanten gespreider komen, lopen minder mensen kwaad weg omdat het personeel het niet aankan, dit betekent meer aandacht voor de klant en dus meer effectiviteit in verkoopkansen. Voor de mamma-pappawinkels kan subsidie worden aangevraagd onder bepaalde voorwaarden. Dat heb ik al besproken met de minister van Sociale Zaken.

En dan de mensen die bij Wegener werken, die het toch al zo druk hebben, dat maakt me eigenlijk helemaal niets meer uit, want als ik mijn idee heb verkocht aan minister Eurlings krijg ik als dank zoveel geld dat ik elke dag 14 uur achter elkaar kan gaan winkelen.

De pen voor de volgende keer geef ik graag over aan iemand die goed in staat is de lezer te boeien en die voor de laatste keer de kolom heeft gehad op 31 juli 2005, Anouk dus!