<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 62:  Hans
1-11-2008
spacer spacer

Country Gazette, zes maanden later...

Ja, het is alweer 6 maanden geleden dat het laatste nummer van Country Gazette is verschenen. Geen deadline meer, geen telefonische planningen met medewerkers voor kopij. Geen moeizame advertentiewerving, vragen van abonnees waar het blad blijft.
Op een enkele bibliotheek na heeft iedereen het goed begrepen dat, en waarom, we zijn gestopt. Hoewel velen het (terecht) betreuren, zijn wij oprecht geraakt door het begrip voor deze, voor ons moeilijke beslissing. De huidige (economische) vooruitzichten geven ons steeds sterker het gevoel dat we de beslissing (zonder voorkennis) op het goede moment hebben genomen. Mogelijk zijn jullie benieuwd hoe het ons in de 'gazetloze periode' is vergaan. Zijn we in het spreekwoordelijke gat gevallen? Hebben we al plaats genomen achter de geraniums in de vensterbank? Nee, niets van dit alles, het klinkt misschien egoïstisch, maar we hebben nog steeds geen spijt van de beslissing. Toch zijn er wat afkickverschijnselen. We kijken af en toe of de telefoon er wel goed op ligt, als we drie dagen lang geen berichtjes hebben gehad. Waar ik niet aan ontkomen ben is het 'writers block', het niet kunnen schrijven zonder 'dwang van een deadline'. Zelfs de kortste berichtjes, het lukte niet, wekenlang werd de laptop niet aangeraakt. Antwoorden op mailtjes bleven grotendeels uit. Inmiddels voel ik dat, zonder dwang, de prikkel tot schrijven zich langzaam maar zeker herstelt. Dit verhaal is een mooi begin.

Eindelijk vakantie...

Hoewel je ons niet mag beklagen met de reisjes naar Nashville, hadden we (Hans sinds 2000, Janny sinds 2006) het gevoel dat dit toch niet meer ons idee van vakantie houden was. Bovendien werd de muziek hier steeds harder (commerciëler) waardoor het gevaar bestond dat wij hierin 'onze muziek' niet meer herkenden. Intussen bleef ons zomerhuisje in Hoek van Holland door tijdgebrek vaak onbewoond. Echt vakantie was er na midjaren '80 nauwelijks meer geweest, op een enkel weekend of midweek na. Heus, beklaag ons niet, wij genoten van de drukte en familiesfeer, de contacten rond het blad en het bezoeken van shows, festivals en concerten. Het tempo waarin dat gebeurde was moordend en snel. We hadden soms het gevoel honderd kilometer te rijden op een weg waar 30 km toegestaan is. Mijn evenwicht vond ik in de verplichte begrenzing tussen mijn baan (4 dagen), hobby, de uitgave van CG en de te korte tijd voor gezin en (nacht)rust. Het begon wat op roofbouw te lijken. Belangrijkste reden (ook gezien onze leeftijd) om ermee te stoppen. Maar stilzitten is niet onze passie. Vandaar dat wel het blad maar niet de Stichting Country Gazette werd stopgezet.

Het huis opschonen...

Kort na de uitgave van de laatste Country Gazette hebben we aan het 3-daagse bluegrassfestival in Voorthuizen een fietsweek vastgeplakt. Aansluitend daaraan konden we nog een mooie zomerse week genieten in ons eigen zomerhuisje. Toen het weer herfstachtige verschijnselen vertoonde zijn we begonnen met het opschonen van ons huis. Je staat er niet bij stil wat je allemaal binnen haalt met zo'n blad. Oude administratie van soms tien, twintig jaar geleden. Afgewerkte adressenbestanden, correspondentie, advertentie overzichten. Tientallen ordners konden worden leeggehaald. Honderden kilo's oud papier konden afgevoerd worden naar de sportclubs in Boskoop. Stapels tijdschriften werden op orde gelegd en gesorteerd op 'bewaren' en andere bestemming. Het sorteren was tevens genieten van alle mooie herinneringen van de afgelopen jaren. Je moest zelfs oppassen niet te lang te blijven steken in een bepaald onderwerp of artikel. Intussen kwamen kasten en laden leeg, dozen vol lege ordners, mappen en showtassen staan te wachten op een nieuwe bestemming. Voor een deel is die bestemming al in gevuld met andere interessen die in dozen opgeslagen lagen. Natuur-projekten, structuurplannen, wetenschap, politiek, andere onderwerpen in mijn interessegebied vullen nu de lege plaatsen. Dat wordt bezigheidstherapie in de komende koude maanden.
Intussen hebben we ook genoten van een week Spanje, ons aangeboden door een trouwe abonnee van ons blad. En een mooie fietsweek in Twente, eveneens aangeboden door een trouwe lezer/relatie van ons blad. We hebben genoten van de prachtige natuur in dat deel van ons land. Mijn volkstuin in Boskoop krijgt deze zomer eindelijk de aandacht die het gedurende 25 jaar zo heeft moeten ontberen. Inmiddels is het zomerseizoen achter de rug, plannen voor 2009 zijn er volop. In die plannen zitten ook weer activiteiten die binding met muziek hebben.

Het afscheidsfeest...

Het was hartverwarmend, het afscheidsfeest dat door een aantal (muziek)vrienden op 20 juni 2008 in het Evertshuis te Bodegraven werd gegeven. Artiesten die (toepasselijke) songs brachten, de toespraakjes, de mooie woorden en de vele kado's. We hebben er van genoten. Hoewel het feest nogal persoonlijk op ons gericht was voelen we het wel als een waardering van allen voor iedereen die aan de totstandkoming van ons blad heeft meegewerkt. Mooie herinneringen kwamen die avond boven. Herinneringen van 35 jaren voor Country Gazette. Nogmaals dank ervoor.
Het blad maken was een zware klus, jaar in jaar uit, maar we hebben ontzettend genoten van de warmte, de gedrevenheid en daadwerkelijke hulp, de wisselwerking tussen hobby en zakelijkheid (drukkerij, boekbinder, accountant enz.) die onontbeerlijk is bij een goede uitgave. Het jaar 2008 was voor ons een topjaar, zelfs zonder blad, hoe vreemd dat ook klinkt. We hadden het tempo vast niet nóg vijf jaar vol kunnen houden. We naderen 2009, country heeft elke crisis nog doorstaan. We zullen bezoeken vast nog regelmatig festivals en concerten, groot of klein.

De Country Gazette Agenda is Online...

Het geeft een prettig gevoel dat enkele medewerkers van ons blad elders hun weg gevonden hebben (Rineke van Beek, Paul Jonker, Ivonne van Loon, Lucien Boes, Jan de Mooy). Een belangrijk onderdeel van ons blad is, zoals beloofd, nu terug op de site www.countrygazette.nl. We zijn er klaar voor om dit voor onze site in stand te houden voor onbepaalde tijd en zolang er behoefte voor is.

Het is altijd weer de kunst om uit te zoeken wie de pen het minst heeft gehad. We houden degenen die hun beurt overslaan goed in de gaten. Deze keer denk ik toch dat Jasper wat te vertellen heeft. Hij kreeg op z'n 2e verjaardag zoveel kado's dat hij het eigenlijk wel genoeg vond. Kleine man, vertel er wat van.