<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 40:  Wil
4-11-2006
spacer spacer

Rondje ruilverkaveling

Ik zal even uitleggen wat het rondje ruilverkaveling in houdt. Het is een rondje van zo'n viereneenhalve kilometer vanaf ons huis. Meestal loop ik eerst de Slingelandseweg over, dit is ongeveer één kilometer, om daarna de polder in te duiken en het rondje te sluiten. Het is voor zover het weer het toelaat m'n dagelijkse wandeling geworden, want ik ben wel een klein beetje een mooi-weer-loper. Als het stort van de hemel laat ik verstek gaan.

Nu zullen jullie misschien denken, elke dag zo'n zelfde rondje, dat zou ik gauw voor gezien houden, maar als je de ogen goed open houdt valt er toch steeds weer iets nieuws te ontdekken.
Neem nu alleen al het wisselen der seizoenen. Om met de lente te beginnen, zonder lyrisch te worden, het is echt fantastisch als je het jonge frisse groen van gras en bomen ziet ontluiken. Ook een weiland vol met paardebloemen is van een ongekende schoonheid. De zomer met z'n strak blauwe luchten en het hooi op het land. De herfst heeft z'n charme met prachtige kleuren, bomen van geelbruin tot donkerrood. Ook gebeurt het wel dat het een dag vol mystiek is als de wereld dicht is van de mist. Je waant je dan echt alleen op de wereld. De winter met z'n sneeuw en rijp aan de bomen geeft weer een sprookjesachtige feeërieke sfeer.Dan heb ik het nog geeneens over de prachtige wolken gehad, die iedere dag weer een ander beeld geven.
En dan natuurlijk alle levende wezens in de natuur. Je kunt namelijk een grote verscheidenheid aan weidevogels ontdekken, ook water- en roofvogels zijn rijk aanwezig. En als je er op let, ontdek je er steeds meer. Parmantige haasjes komen in vele getale voor, ook een overstekend hermelijntje behoort tot de mogelijkheden.

Jullie denken misschien dat ik daar alleen loop, maar niets is minder waar. Zo heb ik ook al een paar bijzondere ontmoetingen gehad. Op een dag gebeurde het dat een auto met twee mannen erin kwam aangereden en niet zoals normaal je voorbij sjeest, maar nee, recht op me af kwam rijden, waardoor ik in de kant moest springen. Ik schatte m'n kansen in om naar de eerstvolgende boerderij te hollen, maar kwam tot de conclusie dat dit kansloos was. De auto stopte en de mannen stapten uit. Al snel bleek dat ze geen boze plannen hadden, het waren vogelaars, op zoek naar kievitseieren om de nesten te markeren, zodat de boeren, die met hun tractoren en landbouwmachines het land in gaan de nesten konden omzeilen. Ze zochten nog versterking en vroegen of ik interesse had. Ik houd veel van de natuur, maar zag het toch niet helemaal zitten om de weilanden af te gaan struinen.

Laatst heb ik een heel leuk en leerzaam gesprek gehad met een schaapsherder. Jawel, jullie lezen het goed, die loopt niet alleen op de Veluwse heide maar ook in ons polderlandschap. De man wist me op een boeiende manier te vertellen dat hij met z'n schapen en niet te vergeten z'n hond in dienst was van het waterschap om op een natuurlijke manier de kaden van het gras te ontdoen.

Het is ook een keer voorgekomen dat ik een opmerkelijke vondst heb gedaan. Langs de kant van de weg lag een pakketje omwikkeld met een plastic tas. Nu fietsen daar ook regelmatig scholieren dus ik dacht, misschien schoolboeken die van de fiets gevallen waren. De inhoud van de tas bleek geheel iets anders te bevatten, namelijk seks videobanden. Ik schrok me rot en dacht, in wat voor handel raak ik hier verzeild. Ik heb snel het pakketje keurig omwikkeld en terug gelegd. Volgens Aris stom, die had dat wel eens willen bekijken. We zijn met de auto 's avonds nog een keer rond gereden, maar de banden waren weg.
Zo merken jullie wel dat het niet saai is.

Het werkt voor mij echt ontspannend. Er zijn best dagen dat ik eigenlijk niet zo'n zin heb, maar eenmaal onderweg is het toch lekker. Je kunt je gedachten even weg laten waaien of juist bepaalde dingen overdenken. Zo is tegen Sinterklaastijd menig gedicht onderweg ontsproten en werd ook het idee geboren voor de opzet van het gedicht voor Barbera's trouwen.
Tussen de huishoudelijke sleur door is het voor mij een welkome ontspanning. En in het kader bewegen is gezond, stap ik m'n dagelijkse rondje ruilverkaveling rond.

De cirkel van "De Kolom" is bijna rond. John aan jou het woord en je weet het hè, lest best.