<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 35:  Erik
30-4-2006
spacer spacer

Waarom Feyenoord-supporter?

Als 13-jarige jongen nam mijn vader me met een aantal vrienden voor het eerst mee naar De Kuip. Het betrof de wedstrijd Feyenoord - FC Volendam. Toen ik het stadion binnen kwam, was ik gelijk verkocht; dat imposante stadion, massa's mensen die uit volle borst "Hand in Hand" meezingen, werkelijk geweldig! Feyenoord won met maarliefst 5-1, mijn dag kon niet meer stuk. Mijn fanatisme werd versterkt door mijn twee buurjongens, die rasechte Feyenoordsupporters zijn. Marcel woont inmiddels in Italië. Hij ontmoette een Italiaanse bij een wedstrijd van Feyenoord (de historische halve finale Uefacup 2002 tegen Inter in Milaan). Onlangs stond er van hem een column in één van de Feyenoord programmaboekjes. Hij vertelt daarin hoe erg hij Feyenoord mist sinds hij daar woont. Ze zeggen bij Feyenoord niet voor niets "eens een Feyenoorder, altijd een Feyenoorder".

Echte Feyenoordsupporters steunen hun club altijd, hoe goed of slecht het ook gaat en waar ze ook wonen. De warmte die "het legioen" uitstraalt naar de spelers is en blijft altijd indrukwekkend. Neem nu bijvoorbeeld de wedstrijd van Feyenoord in de play-offs. Feyenoord staat met 0-3 achter, is uitgeschakeld en toch blijven veel mensen in het stadion om hun cluppie te ondersteunen en zingen ze nog de longen uit hun lijf. De band tussen het legioen en de spelers werd in deze wedstrijd ook duidelijk. Het laatste kwartier van de wedstrijd zongen duizenden supporters alleen maar: "Dirk moet blijven". De tranen van Dirk Kuijt na deze wedstrijd bezorgde iedereen die het zag kippenvel. Dirk Kuijt is Feyenoorder in hart en nieren, en wil echt alleen het allerbeste voor zijn cluppie. Hij werkt altijd keihard en hij weet wat het betekent om een Feyenoorder te zijn. Zijn tranen kwamen doordat hij momenteel privé een moeilijke tijd doormaakt, hij het jammer vindt dat hij met Feyenoord opnieuw geen prijs gepakt heeft en omdat het wel eens zijn allerlaatste wedstrijd in De Kuip geweest zou kunnen zijn.

De rivaliteit tussen Feyenoord en 020 (die club uit Amsterdam) is natuurlijk prachtig. Als er een Feyenoord - 020 plaatsvindt ben je als supporter gewoon het hele weekend zenuwachtig, het is de wedstrijd van het jaar. Het grote verschil tussen Feyenoord en 020 is dat je de 020-supporters alleen maar hoort wanneer het goed gaat. Wanneer het slecht gaat lopen ze massaal weg tijdens een wedstrijd, zwaaien met witte zakdoekjes en jouwen dan zelfs hun eigen spelers uit! Als er maar hard gewerkt wordt door de Feyenoordspelers dan vindt het legioen het niet zo heel erg als er verloren wordt. Feyenoord staat voor werkvoetbal, er moet een team staan dat voor elkaar door het vuur wil gaan.

Het meest indrukwekkende Feyenoord-moment was het aanbieden van een groot hart met de naam Anouk erop met daarbij honderden ingezamelde knuffels voor het ernstig zieke dochtertje van Feyenoordspeler Alfred Schreuder. Tijdens dit moment klonk het lied "You'll never walk alone" uit de speakers en werden vanuit het hele stadion (zelfs vanaf de tweede ring) nog meer knuffels het veld opgegooid, heel erg bijzonder. Dit gebeurde tijdens de rust van de wedstrijd Feyenoord-NAC, de huidige en oud club van Schreuder. Het meest triest denkbare gebeurde, enkele dagen later overleed de kleine Anouk op 6-jarige leeftijd aan een hersentumor.

Er zijn nog meer redenen om voor Feyenoord te zijn. Het was de eerste Nederlandse club die de Europacup 1 won, als eerste Nederlandse club wereldkampioen werd en het is de club met de grootste aanhang van Nederland. Het is de enige club in Nederland waarbij na het behalen van het kampioenschap bij een huldiging een kwart miljoen mensen op af komen. Feyenoord heeft als enige topclub een echt clublied, het heeft Lee Towers en natuurlijk het mooiste stadion van Nederland dat zelfs meetrilt wanneer er gescoord wordt. Stadion De Kuip "ademt voetbal" (volgens voetbalkenners).

Feyenoord is niet altijd de meest succesvolle topclub van Nederland geweest. Maar het succes van een club is niet de enige reden om ervoor te zijn. Het gaat om het gevoel, het Feyenoord gevoel. Door dit alles heb ik sinds kort een seizoenskaart en zit ik met mijn goede vriend Paul iedere thuiswedstrijd in De Kuip.

Feyenoord zit in je hart en gaat er nooit meer uit!

Ik geef de pen door aan Bobbie. Deze 010-supporter heeft vast wel wat te schrijven nu er een nieuwe telg op komst is.