<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 18:  Corrie
30-11-2004
spacer spacer

Een ontdekking

Ik ben een regelmatige bezoekster van de bibliotheek in Gouda. Zo ook op die bewuste middag in juli. Ik had namelijk een verhaal over haptonomie in de krant gelezen en er bestond ook een boek over dit onderwerp. Aangezien ik twee kinderen heb (1 echte en 1 verkregen), die een opleiding volgen voor fysiotherapeut en haptonomie raakvlakken heeft met dit vakgebied was mijn interesse gewekt.
Ik met de titel van het boek en de naam van de auteur op een papiertje naar de bibliotheek. Tot mijn grote verbazing hadden ze nieuwe computers aangeschaft en was het systeem van opzoeken veranderd. Daar stond ik dan tegenover een beeldscherm en een toetsenbord en wist niet wat ik ermee aanmoest. Ik heb nog wel een poging ondernomen om het te proberen, maar het lukte me niet. Ja, en dan kun je twee dingen toen, denken laat maar zitten of om hulp vragen. Nu lopen daar aardige mensen rond in de bibliotheek, dus er was een mevrouw die mij wel wilde helpen. 'Ik zal wel even uitleggen hoe het werkt', zei ze vriendelijk.Wij samen naar een computer en toen vroeg ze: 'wat wil je weten.' Ik liet haar het briefje zien. 'Oh zei ze, kijk dat doe je zo.' Ze vogelde wat met een muis en een pijltje en de gegevens die ik nodig had om het boek te vinden, verschenen op het scherm.
Helaas was het boek uitgeleend, maar het ergste was nog wel dat ik bij een volgende keer nog niet wist hoe ik die computer moest bedienen, omdat het veel te vlug ging. Op dat moment drong het pas goed tot me door, dat ik een analfabeet op het gebied van de computerkunde ben. Iedereen in mijn omgeving werkt met de computer, mijn Pieterman, de kinderen en vooral onder de familie wordt heel veel informatie uitgewisseld met behulp van deze, voor mij onbekende, techniek.

Ik besloot op dat moment dat ik op zoek moest naar een computercursus. Nu wil het geval, dat we in Stolwijk de Stichting Senioren-Convent Vlist hebben. Deze stichting verzorgt vele cursussen voor 50-plussers, waaronder ook een computercursus voor beginners. Ik voldoe dus aan deze eisen en heb mij laten inschrijven voor deze cursus.

Op 15 september was het dan zover. Op de eerste les werd een en ander over de computer uitgelegd en werd er gewerkt met de muis. De volgende lessen bestonden uit de mogelijkheden van tekstverwerking. Er ging een wereld voor mij open. Vroeger heb ik veel op een typemachine gewerkt, jullie weten wel zo'n hamertjetik. Toen kwam de elektrische machine op de markt, een geweldige revolutie. Je kon nu nog sneller een brief tikken. Er bleef alleen één nadeel over als je een fout tikte, dan moest er typex aan te pas komen. De brief werd er niet mooier van of wanneer ik een lang verslag had uitgetikt, gebeurde het vaak dat het weer helemaal over moest, omdat er wijzigingen in waren aangebracht. Met de techniek van vandaag kun je met bepaalde toetsen in enkele ogenblikken alles veranderen, wat je maar wilt.

Ik vind het een geweldige uitvinding en het is voor mij een hele ontdekking, wat de mogelijkheden zijn om met een computer te werken. Morgen heb ik mijn laatste les van dit jaar. Volgend jaar ga ik nog een cursus internetten en e-mail volgen. Dus binnenkort kunnen jullie mij ook tegenkomen op het familie-web.

Er zijn nog maar weinig familieleden over, die nog geen column hebben geschreven en dus is de keus niet zo moeilijk. Ik geef de pen aan Timo.