<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Vorige>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 07:  Aris
29-11-2003
spacer spacer

Papier

Onlangs heb ik een bezoek gebracht aan een krantendrukkerij in Apeldoorn, alwaar ik de nieuwste drukpers 'de Commander', in werking, kon aanschouwen. Hoewel ik in de laatste jaren al diverse drukpersen heb zien draaien, ben ik nog steeds onder de indruk van het geweld waarmee een simpel stuk papier met grote snelheid wordt bedrukt. Per uur werden 40.000 kranten door deze moderne drukpers van beeld voorzien, machinaal gevouwen en getransporteerd naar de afdeling vervoer.

Papier staat al tientallen eeuwen in dienst van de mensheid. In de oude Egyptische geschiedenis, vr Christus, had men al papier. Niet voor het drukken naar verluid, want in die tijd droegen de mensen lendendoeken, waarbij men na de grote boodschap het achterwerk niet afveegde, maar afspoelde. Cleopatra, symbool van reinheid, had zo haar eigen systeem. Voordat zij zich baadde in ezelinnenmelk, gaf zij zittend op een stoel met een gat, opdracht aan haar slaven om water te halen, en haar te besprenkelen. Zij was altijd ongeduldig en schreeuwde dan: 'ik gebied het'. Hiernaar vernoemd is de tegenwoordige 'bidet'. Het hoedje van papier is trouwens ontwikkeld naar het model van een piramide.

Vele eeuwen later in de vroege middeleeuwen, toen de ridders te paard stalen jassen droegen wat nog al ongemak veroorzaakte bij de afwatering, werd de ridderbroek uitgevonden. Dit was noodzakelijk want het gebeurde eens in Engeland dat een ridder die moest plassen per ongeluk zijn jas liet vallen en een stukje miste. Het laten lopen van de plas was zowel voor ridder als voor het paard niet de oplossing. Een ridderspoor was vaak het gevolg, later hebben ze hier nog een plant naar genoemd. De ridderbroek was een gevouwen stuk papier dat in de broek van de ridder werd gedaan. Zo kent elke tijd zijn eigen geschiedenis.

Kinderen krijgen tegenwoordig al vroeg te maken met bedrukt papier, de katoenen luiers hebben plaatsgemaakt voor een grote prop papier met een omhulsel, zodat ze deze lekker kunnen voltetteren. Ook is bekend dat kinderen met een bedrukt gezicht door een snel toeschietende ouder afgedept worden met een papieren zakdoekje. Het is dus duidelijk dat papier nu en in de geschiedenis van grote invloed is geweest op ieders leven.

Papier is op meer manieren toe te passen, je kan oud papier ook vanuit de auto uit het raam flikkeren. Net langs de McDrive gekomen om je honger te stillen, is niets zo handig dan het afval direct over boord te gooien, het geeft zo'n rotzooi in de auto. Er is altijd wel iemand bij de reinigingsdienst met een prikker. Van oud papier kun je zelfs je voetbal vereniging financieel redden van de ondergang.

Enkele weken geleden hoorde ik van een nieuwe methode om bij kippen te zien of ze ziek of gezond zijn. In een drukkerij ergens in het oosten van het land wordt krantenpapier bedrukt met een kippengaasmotief, dit papier wordt als krant gevouwen en afgeleverd bij kippenfokkerijen. Het papier wordt op de grond neergelegd, de kip wordt belazerd en denkt dat dit weer het begin is van een ouderwets gezellig kippenhok, en doet vervolgens zijn, nee eigenlijk haar behoefte, anders is het een haan. De kippenuitwerpselen trekken in het papier, er ontstaan kringen door het absorberen, daaraan is te zien of de kip gezond is.

In algemene zin wordt papier sterk onder de aandacht gebracht. Als iets duur is loopt het al gauw in de papieren, word je door de politie aangehouden vraagt hij naar je papieren. Als een kind gaat vissen zoekt hij eerst met z'n pa pieren. Papier, daar zit veel in, Geen cadeau, waar geen papier omheen zit. Papier, je kunt er zelfs van eten, cocos makronen hebben een onderlaagje van papier, anders vallen ze onder bakken uit elkaar. Ook van gewoon papier kun je eten. Al tientallen jaren doe ik dat en verdien ik er mijn brood mee.

"Voor de kolom van volgende maand benoem ik Piet, omdat hij in staat moet worden geacht ook grote onzin te schrijven."