<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 06:  Jeroen
27-10-2003
spacer spacer

Geachte heer Theo,

Wij - uw huisgenoten - kennen u nu al enige jaren. Maar kent u ons wel zo goed? Er zijn namelijk een aantal dingen waarover wij niet helemaal eerlijk zijn geweest. Om te beginnen de reden waarom wij dit per brief doen en niet gewoon "face-to-face". Dat brengt ons meteen bij:

Punt 1: lijstjes
Wij zijn dol op lijstjes. Zo hebben we een huislijst, een vleeschlijst, een bierlijst, een remsporenlijst en ook een Theo-zitten-lijst. Kijk, we negeren u natuurlijk niet zomaar. Niemand wil graag kampioen Theo-zitten worden. Hoewel het huidige record van 6,10 uur (Remon, 20 juni 2002, van 22.55 tot 05.05 uur) moeilijk te verbeteren is, willen wij geen risico's nemen. U begrijpt dat als wij de inhoud van deze brief persoonlijk met u zouden bespreken, er records zouden kunnen sneuvelen.

Punt 2: koken
Een gevoelig punt. We zullen eerlijk zijn: koken is niet uw sterkste kant. Telkens wanneer de blauwe walmen van zwartgeblakerde zuurkool de nok van het huis bereiken, gaan wij haastig op zoek naar de brandblusser - die vanzelfsprekend ontbreekt, net als de afzuigkap. Misschien een idee om voortaan alles direct in de magnetron te mikken, in plaats van eerst een poging te wagen op het fornuis? Of u gaat weer bij uw moeder eten.

Punt 3: poezenbeest
Uw kat is een beetje een zielig geval. Eten geeft u hem nauwelijks. Soms zien we hem een maand niet en als hij terugkomt neemt ie z'n kleine kriebelende vriendjes mee. Uit wraak wellicht? Overigens, het beest heet geen "Rooie". Wij geven de voorkeur aan "Tikkie", want getikt dat-is-ie. Wist u dat het erg vermakelijk is om een theedoek om z'n buik te binden? Het beest kan dan net twee zwalkende stapjes zetten voor hij omvalt. Gelukkig heeft hij het geheugen van een goudvis, dus blijvende schade zit er niet in.

Punt 4: logés
De reglementen zijn duidelijk: "Gij zult geen vreemden in uwe kamers dulden gedurende den nacht". Logés zijn verboden. Maar is het niet zo dat een verbod juist misbruik daarvan in de hand werkt? Precies. Het is hier soms net een hotel, ze slapen werkelijk overal. Maar u merkt er niets van, dus over dit punt hoeven we het verder niet meer te hebben.

Even een puntje tussendoor: huisnaam
Een monumentaal huis als het uwe kan eigenlijk niet zonder naam. Dat geeft status en is handig voor de herkenbaarheid. Afijn, het huis kreeg de naam "VT", wat staat voor "Villa Theo". Een gepaste naam, puur uit respect voor u natuurlijk. Misschien dat u hem al eens bent tegengekomen; op enveloppen, of op de keukenschorten. Overigens is het gebruikelijk dat de logés reserveren bij "Bistro VT".

Punt 5: Afrika
Veelgehoorde vraag in huis is: "Wanneer gaat Theo weer naar Afrika?". Niet omdat we zo geïnteresseerd zijn in uw ongetwijfeld belangrijke bezigheden daar. Nee. Als u weg bent, kunnen wij ongehinderd feesten. In augustus bijvoorbeeld ondergaat VT een ware metamorfose: het dakterras wordt overdekt, uw troep aan de kant geschoven en de gangen versierd met licht en geluid. Drank is er ook, en een heleboel ander studentvolk natuurlijk. Maar maakt u zich geen zorgen, we kennen het maximale draagvermogen van het dakterras. Toch jammer dat u er nooit bij kunt zijn.

Punt 6: excursies
Rondleidingen door VT zijn immens populair, zeker als u er niet bent. Want dan wordt het mogelijk om de "lange variant" te doen, dus inclusief fitnessruimte, machinewerkplaats en gekoelde-schimmelplantage. Eén kamer is daarbij tot nu toe steeds verborgen gebleven; uw slaapkamer. Tot vorige week dan, toen nieuwsgierige Niels - onze huisjongste - nietsvermoedend uw domein betrad. Dat leidde tot de nodige schrikeffecten… Ongeveer vergelijkbaar met die keer dat Linda uw onderbroek aantrof, met u er nog in.

Punt 7: beroemd
VT geniet inmiddels landelijke bekendheid. Sinds onze deelname aan de studentenhuis-van-het-jaar-verkiezing weet heel Nederland wie u bent. Op radio 3 kwamen alle verhalen over Afrikaanse scharrels en toiletgewoonten voorbij. Uw familiefoto pronkt nog altijd op internet. Grappig detail is dat wij toen zijn verkozen tot leukste studentenhuis van Delft. En we zijn helemaal geen s-t-u-d-e-n-t-e-n-huis! Volgens u dan.

Al met al geen geringe onderwerpen die wij hier aansnijden. Daarom vonden wij het wel zo netjes om u in te lichten over onze activiteiten. Mocht u toch nog vragen hebben, dan graag in briefvorm, de reden lijkt ons duidelijk.

Met vriendelijke groet,

De bewoners van VT

"Ik geef de pen door aan Aris, omdat Sinterklaas al bijna daar is..."