<Vorige]  ['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 05:  John
18-9-2003
spacer spacer

H, mag ik er tw!

Het was half elf toen ik SSR binnen liep, een walm van zweet, warme lucht en harde muziek kwam me tegemoet toen ik de eerste binnendeur open deed. Het was druk en al gauw was mijn doorgang gestremd door een stuk of tien eerstejaars die vol voor de deur waren gaan staan. Al worstelend vond ik mijn weg naar mijn vrienden even verderop aan de bar. "He, hoest?" "*Kuch*" "*Hatsjoe*" "Gezondheid" "Barman, vier bier alsjeblieft!" De toon was gezet, het zou een leuke avond worden...

Al snel vervalt het gesprek tussen ons allen tot zinloos gebabbel en menig biertje komt voorbij. De gesprekken worden af en toe eens afgewisseld met dansen op de dansvloer, wat abrupt wordt afgebroken als de DJ van die avond over gaat op trance. Het was echt heel erg druk, maar de helft van de mensen herkende ik niet. "Veel intro's vanavond," zei ik tegen Ivo. "Ja ik schat zo'n twee derde van het publiek." De barman stapt achter de bar vandaan met een emmer met water en loopt de dansvloer op. Even later volgt een schreeuw en de barman komt terug met een boze en klets natte gast achter hem aan. "Waarom deed je dat, dit is geen stijl! (ik laat de obscene woorden maar weg)" De barman draaide zich om en sprak: "Geen gevoos op de soos, dat zijn de regels hier en daar heb jij je ook aan te houden! Anders ga je maar weg." Het tumult was van korte duur en de natte gast droop af. "Zijn verdiende loon," zei Ivo tegen mij toen we weer verder met ons gesprek gingen. "Die gast stond al een half uur dat meisje af te lebberen in de VanWijkZaal."

Rond een uur of een had ik bardienst. Ik werd al meteen aangeroepen door een blijkbaar dronken jongen die al de hele avond een beetje lastig was. "H, mag ik er tw!" was het enige dat eruit kwam. Nu wist ik best dat hij 2 bier wilde, maar dat wil niet zeggen dat ik heb niet kan pesten. Dus even later zette ik twee glazen water achter hem neer. "Alsjeblieft!" en ik liep weer weg. Licht tumult en gelach kwam niet veel later van die kant. Met wilde gebaren en geschreeuw ontbood hij me bij zich. "Ik wilde bier! GVD! geen water, klootzak!" "Je vroeg om 2... 2 water, 2 bier, 2 bessensoda, 2 wat? Dus ik zet 2 water voor je neer, het ziet er naar uit dat je die beter kan gebruiken! En nu niet meer met je rug naar de bar anders krijg je ze over je heen!" Ik trok een boos gezicht en Lennaert, die ook bar had, kwam naast me staan. Langzaam droop hij af. "Dus wat wilde je ook al weer bestellen?" "Twee bier..." "Twee bier wat?" "Gewoon, twee bier." "What's the magic word?" Lennaert begon een beetje te glimlachen. "Alsjeblieft?" "Goed zo!" en al rap stonden twee biertjes voor meneer klaar. Het was een fantastische avond...

Het was lekker druk aan de bar en de muziek die de DJ draaide werd steeds beter. Op de enkele keer na dat ik iemand bier moest weigeren omdat ie cht te dronken was was iedereen heel erg gezellig en vriendelijk. Naarmate het later en later werd, gingen er ook steeds meer mensen weg. De DJ stopte met draaien en Lennaert zette een van zijn vele blues cd's op. Omdat het rustiger werd gingen we zelf aan de bar zitten. Even later kwam Folco en Krista er aan de andere kant bij zitten. Zonder al te veel problemen meer op de rest van de avond was het toch al gauw 4 uur 's ochtends en waren we nog maar met z'n vieren over. We hadden al aardig wat bier op en met z'n allen besloten we dat het wel weer genoeg was voor deze avond. We ruimden de bar op, dronken nog een drankje (2 uur later), praatten nog wat meer (1 uur later) en toen gingen we weg. Nog een ronde door het pand en toen de deur op slot. Het was gezellig geweest maar nu was het toch echt licht!.

De volgende middag voelde ik me als een opgesneden kikker op mijn practicumtafel. Maar het was in ieder geval een gezellige avond geweest!

"Tot zover dit deels fictieve, doch alles op echte gebeurtenissen gebaseerde verhaal over een feestavond op SSR. Graag zou ik nu de pen door willen geven aan Jeroen. Bouw er iets leuks van!"