['De Kolom' index]  [Volgende>

De Kolom logo spacer
spacer [Klik hier voor gewone-versie
spacer
spacer 01:  Marcel
19-5-2003
spacer spacer

Gespreksstof

Afgelopen dinsdag zat ik in de trein naar Leiden. "Dat is vragen om problemen", hoor ik je zeggen. En op zich heb je gelijk.

Ik was op weg naar datgene waarin ik mijn 'bevrijding' heb gevonden, lekker Badmintonnen. Ik stond op de trein te wachten op Centraal Station in Rotterdam, en het was zowaar druk in de trein. De trein was op tijd en ging nog op tijd weg ook. "Wat is dan het probleem?".

Daar ik niet in de eerste klasse plaats mag nemen, ging ik op het laatst beschikbare plaatsje in de betreffende coupé zitten. Tegenover zat een oudere dame die mij nieuwsgierig aanstaarde. Naast haar zat een meisje (begin twintig) half weg te dommelen en te wachten tot de trein haar bestemming aandeed.

Naast mij zat een jongeman met een boek met een zwarte kaft in zijn hand. Voor hem lag een dichtgeslagen Metro en bij zijn voeten een helm. Toen ik naast hem plaatsnam keek hij mij verschrikt aan. 'Wat heb ik nou weer aan mijn fiets hangen?', dacht ik. Snel bewoog de jongeman het boek met zwarte kaft tussen onze aangrenzende benen door. Bij de laatste beweging naar boven zag ik de titel van het boek: 'Bijbel'.

Daarna pakte de gelovige man de 'Metro' welke hij vlak voor zijn gezicht hield. Hij keek verschrikt de dames aan de overkant aan alsof hij wilde vragen: "Zien jullie dat dan niet?". De twintiger niet, die had haar ogen nog steeds gesloten. De oudere vrouw keek naar hem alsof híj de gek was. Ondertussen zag ik zweetdruppels op zijn voorhoofd parelen. Heel plotseling pakte hij zijn helm op en liep, rende bijna, met de Bijbel onder zijn arm de coupé uit. Op zoek naar een uitweg uit deze hel.

De vrouw en de twintiger (die door de plotselinge bewegingen en geluiden ook haar ogen weer had geopend) keken mij verbaasd aan. 'Hij vluchtte weg alsof de duivel hem op de hielen zat', zei de vrouw. Ik merkte niks, en heb niemand gezien. Hij kwam blijkbaar nog niet voor mij.

Een ´gek´ in de trein maakt de band tussen medepassagiers een stuk sterker. Volgende keer weer: Vrijdag ga ik met de trein van Rotterdam CS via Gouda naar Boskoop. Wellicht kunnen we een nieuwe afspraak maken om contact te zoeken met medereizigers?

"Ik wil de pen graag doorgeven aan Marco, zodat hij al zijn fans nogmaals kan bedanken voor alle steun en support in zijn voetbalcarrierre."